Index Vakbarát Hírportál

Magyarellenes ukrán püspöktől vonta vissza az állampolgárságot Áder János

2019. május 8., szerda 18:20

A kedden megjelent Magyar Közlöny szerint magyarellenes ukrán püspöktől vonta meg az állampolgárságot Áder János köztársasági elnök, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy miért, ahogy az sem, hogy a püspök egyáltalán mikor és miért kapott állampolgárságot – írja a Népszava.

Begy Viktor, vagyis Viktor Vasziljevics Begy az ukrán autkefál ortodox egyház egyik püspöke, aki Kárpátalján évtizedek óta ismert magyarellenes megnyilvánulásairól. A férfi a 90-es évek elején társalapítója volt az ukrán nacionalista Népi Mozgalomnak, később pedig a parlamentbe is bejutott a Reformok és Rend Párt színeiben.

A Népszava szerint a férfi

A harcos nacionalista Begyről először a Pershij nevű ukrán lap írta meg, hogy magyar állampolgárságot igényelt, de ezt még áprilisban el is vesztette. A férfi azt állította, hogy maga mondott le róla, és erről értesítette a magyar államfőt is. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a nacionalista püspök egyáltalán miért vette fel a magyar állampolgárságot, ahogy azt sem, hogy miért fosztották meg tőle. Emellett az sem tiszta, hogy a neki megítélt státusz jelenthetett-e nemzetbiztonsági kockázatot.

Rovatok