Index Vakbarát Hírportál

Súlyosan elhanyagolták kislányukat a szülők

2019. május 8., szerda 09:27

Kislányuk nevelését hosszú időn keresztül elhanyagoló, súlyosan kifogásolható életvitelű szülők ellen emelt vádat az Egri Járási Ügyészség.

A két vádlott a lányuk születése, 2008 óta nem rendelkezett sem bejelentett munkahellyel, sem legális jövedelemmel. A családnak nyolc éven át abból származott csak bevétele, hogy az anya kisebb megszakításokkal prostituáltként tevékenykedett, kezdetben Ausztriában, majd Magyarország különböző településein.

Ezalatt a sértettre a rokonai vigyáztak, a tankötelessé cseperedő gyerek pedig többször váltott iskolát. A gondozására egyébként köteles szülei nem nyújtottak számára érzelmi biztonságot stabil, kiszámítható nevelői környezetet, nem adták meg neki a családhoz tartozás élményét, épp ellenkezőleg, időszakos együttléteik során erkölcstelen, alkoholizáló, drogfogyasztó életmódot folytattak a gyerek előtt - írják az ügyészségi közleményben. 

A kislány rendszeresen szemtanúja volt nem csak a szülei nemi életének, de többek között annak is, hogy az édesanyja - apja beleegyezésével - pénzért szexuális szolgáltatásokat nyújt idegen férfiaknak.

Ezekkel a vádlottak a nevelési, felügyeleti és gondozási kötelezettségeiket olyan súlyosan szegték meg, amivel gyermekük érzelmi, értelmi és erkölcsi fejlődését nem csupán veszélyeztették, hanem pszichés károsodást is előidéztek nála.

A kislány a kortársaihoz képest jelentősen lemaradt, és ezt egyre deviánsabb viselkedéssel próbálta meg kompenzálni. A gyámhatóság ezért 2016 tavaszán a lány nevelésbe vételét rendelte el, majd 2017-ben megszüntették a vádlottak szülői felügyeleti jogát is.

Kiskorú veszélyeztetésével vádolják őket, amit a a vér szerinti gyermekük sérelmére követtek el, így akár akár öt évet is kaphatnak. Az ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a büntetett előéletű apával szemben végrehajtandó, míg az anyával szemben hosszabb tartamú, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, és rendelje el neki pártfogó felügyeletét.

Rovatok