Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon zárja a kampányt Frans Timmermans

2019. május 9., csütörtök 09:56

„Komolyan gondolja, hogy Orbán Viktortól és a magyar kormányfő populista elvbarátaitól kell megvédeni Európát és az európai egységet, ezért nem véletlen, sőt kifejezetten üzenetértékkel bír, hogy a kampányban már másodszor, az MSZP meghívására ismét Magyarországra jön Frans Timmermans” – mondta el az Indexnek Ujhelyi István.

Az MSZP uniós kampányfőnöke emlékeztetett arra, hogy az európai baloldal csúcsjelöltje, az Európai Bizottság első alelnöke februárban már Magyarországon járt. Ekkor szakszervezetekkel és civilekkel is egyeztetett, és természetesen részt vett az uniós pártcsalád magyar tagpártjának, az MSZP-nek a kampánynyitó kongresszusán is. A csúcsjelölt akkor ugyan igyekezett enyhíteni az Orbán Viktort ellenségként és nem ellenfélként beállító retorikán, ám a kormánysajtó folyamatosan napirenden tartotta a kampányban Timmermans és az Európai Bizottság démonizálását, a minap például azzal álltak elő, hogy amennyiben a szocdemek csúcsjelöltje vezeti majd az Európai Bizottságot, akkor lebontják a határkerítést.

De nemcsak Magyarországon került szóba Timmermans, hanem ő is fel-felemlegeti Orbánt, legutóbb éppen a két legnagyobb pártcsalád EP-választási csúcsjelöltjének első vitáján, ahol Timmermans és vitapartnere, Manfred Weber néppárti csúcsjelölt (akitől Orbán Viktor és a Fidesz már megvonta a támogatást) lényegében megegyezett abban, hogy Magyarországon szörnyű dolgok történnek, és nem volna szerencsés, ha Orbán mintáját követné Európa.

Éppen ez lehet az oka, hogy most ismét elfogadta a meghívásunkat, és a magyar szocialista párt május 18-i, kampányzáró kongresszusán beszédet mond majd

– ismertette Ujhelyi. Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője szerint az elmúlt hetek üzengetései, így a magyar kormányoldal sorozatos vádjai után nem lenne meglepő, ha Timmermans az eddiginél is keményebben buzdítaná Európát az Orbán bomlasztásával szembeni összefogásra.

(Borítókép: Frans Timmermans az MSZP konkresszusán 2019 februárjában - fotó: Huszti István / Index)

Rovatok