Index Vakbarát Hírportál

Börtönt kérnek a prügyi halkínzó lékhorgászra

2019. május 10., péntek 18:30

Vádat emeltek egy 34 éves férfi ellen állatkínzás miatt - közölte a Szerencsi Járási Ügyészség

A férfi január végén Prügy külterületén, a befagyott Tisza-folyón hat léket vágott. A lékekből az odaúszó, levegőt kereső halakat kézzel és merítőhálóval kifogta. 150 darab, különböző fajtájú kisebb súlyú halat, valamint hét darab nagyobb testű halat fogott ki 7340 forint értékben. A halakat élő állapotban kiválogatta, a nagyobbakat szatyorba tette, a 150 darab kisebb halat pedig a behavazott jégen élve szétdobálta.

Azzal, hogy a kisebb halakat visszaengedés helyett a havas jégfelületen szétdobálta, a halaknak különös szenvedést okozott, mivel azokat fulladási folyamatnak, hőmérsékleti stressznek, lassú fagyhalálnak tette ki, hiszen – 6 C fok volt.

A nagyobb méretű halakat haltartó hiányában nem tudta maradandó sérülést nem okozó módon élve tartani, és az előírásoknak megfelelően kíméletes módon sem ölte le. A halaknak a szatyorban víz nélküli tárolásával ugyancsak kínozta az állatokat, a szükségleteiket nagymértékben korlátozta, elpusztulásukat ugyanis lassú fuldoklás előzte meg, mivel a kopoltyús légzés gátolt volt.

A vádlott egyáltalán nem gondoskodott az állatok alapvető élettani szükségleteiről: a megfelelő vízről, illetve oxigénről, a halaknak indokolatlan, különösen nagy fájdalmat és szenvedést okozott, ami a pusztulásukat okozta - írja az ügyészségi közlemény. 

Az ügyészség börtönbüntetésre és mellékbüntetésként közügyektől eltiltásra tett indítványt.

Rovatok