Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a kaposvári vegyész ellen, aki bombával és radioaktív anyaggal kísérletezett

2019. május 14., kedd 08:03 | aznap frissítve

A Kaposvári Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki robbanóanyagok készítésével kísérletezett, és radioaktív vegyszert is találtak nála. 

A 30 éves kaposvári férfi egyetemen szerzett vegyészdiplomát, és szabadidejében is szívesen foglalkozott preparatív kémiával. 2012-ben kezdett el beszerezni olyan engedély nélkül megvásárolható vegyszereket és elektronikai eszközöket, amelyekből robbanóanyagot lehet készíteni.

A férfi egy Kaposvártól északra található szántóföldön végzett robbantásokat a házilag készített időzítőkkel felszerelt szerkezetekkel.

Egyetemi tanulmányai alatt egy intézményi labor felszámolása közben uranil-acetátot is szerzett, ami hasadóanyag tartalomban szegényített u235 izotópú uránt tartalmazott. A radioaktív anyagnak, ezen belül nukleáris anyagnak minősülő engedélyköteles vegyszert zárt üvegben tartotta. Az ionizáló sugárzást kibocsátó vegyszer belélegezve, hosszabb idő alatt a belső sugárterhelés révén daganatos betegség kialakulásához vezethet.

A Terrorelhárítási Központ munkatársai 2018 áprilisában fogták el és vették őrizetbe, a házában lévő veszélyes anyagokat lefoglalták.

A férfi ellen robbanóanyag engedély nélküli készítésével, megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette és radioaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emeltek vádat.  

Rovatok