Index Vakbarát Hírportál

A börtönből házi őrizetbe engedték Makai Viktória támadóját

2019. május 14., kedd 18:39

Megszüntette a Fővárosi Törvényszék annak a férfinak a letartóztatását, aki 2018 októberében edzés közben támadta meg az ultrafutó Makai Viktóriát, néhány száz méterre a nő házától. A férfi előbb súlyosan megverte, majd megpróbálta megerőszakolni a nőt. A 24.hu írja, hogy a szexuális erőszak bűntettével vádolt H. István fellebbezésének most helyt adott a másodfokú bíróság, így házi őrizetbe került. 

A márciusi előkészítő ülésen a férfi beismerte bűnösségét.

H. István aznap egy munkahelyi buliban volt, ahol ivott is. A bulit otthagyva a Jászberényi úton szegődött a futónő nyomába. Makai szerint futás közben egyszer csak megfogta a karját, lerántotta a földre, és azonnal erővel és hidegvérrel elkezdte ütni a fejét. Ösztönszerűen azonnal kiabálni kezdett, de emiatt – már a betonon fekve – újabb hatalmas ütéseket kapott a fejére, miközben a vádirat szerint a férfi azt mondta neki:

Nyugalom, csak dugunk egyet, ne ellenkezz.

Túlélése érdekében ezért úgy döntött, hogy inkább csendben marad.  A férfi őt is és magát is lemeztelenítette alul, kétszer is megpróbálkozott azzal, hogy megerőszakolja a nőt, de nem volt merevedése, ezért aztán orális szexre kényszerítette, miközben a férfi az ujjaival próbált behatolni. Időközben Makai férje odaért a helyszínre, és lerángatta a nőről támadót, aki ruháit hátrahagyva elmenekült. 

A rendőrök a férfit lakásán, a kamrában, a hűtő mögé bújva találták meg teljesen meztelenül.

H. István ügyvédje ezen a tárgyaláson azt mondta, az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint a férfi csak korlátozottan volt beszámítható, mert a bűncselekmény időpontjában úgynevezett abortív kóros ittasság állapotában szenvedett. Ez a tudatzavari állapot súlyos fokban korlátozta abban, hogy a cselekménye társadalomra való veszélyességét és súlyát megítélje, így ez szerinte minőségileg különbözik a szokványos részegségtől, és átmeneti elmebetegségi állapotnak tekinthető.

Rovatok