Index Vakbarát Hírportál

Ablakszigetelési programot hirdetett a Budapest Airport

2019. május 15., szerda 05:29

„A Budapest Airport tovább folytatja ablakszigetelési programját a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élő lakosság zajterhelésének csökkentése érdekében. Az újra meghirdetett ablakszigetelési akció az ún. zajgátló védőövezetben található ingatlanok lakóit érinti” – írja az Airportal.hu.

A Liszt Ferenc repülőtér környezetében három évvel ezelőtt jelölték ki a zajgátló védőövezetet a következő tíz évben várható forgalom alapján, a Budapest Airport az érintett lakóingatlanokban pedig már korábban megkezdte az ablakszigetelési programot. Ez elsősorban a XVII. és XVIII. kerületének egy részét, Üllő és Vecsés bizonyos körzeteit érintette, eddig mintegy 500 jelentkező bevonásával, összesen csaknem 180 millió forint összegben, írják. Ezt az ablakszigetelési programot hirdették meg most újra egy kb. 1000 ingatlant érintő területen.

Azt írják, a programban történő részvételhez arra van szükség, hogy a lakóházak tulajdonosai ezt hivatalosan is jelezzék. Az érintett körzetek lakóit a repülőtér üzemeltetője hamarosan levélben is értesíti.

„Az ablakszigetelési programban a házak lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira olyan 6 mm vastagságú plusz üvegtáblát helyeznek fel, ami akár 10-12 decibellel csökkentheti a külső zajokat” – írják. Ingatlanonként átlagosan 400 ezer forintot költöttek eddig.

Ahogy korábban megírtuk, augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc repülőtéren. Az erről szóló megállapodást pedig Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be áprilisban.

Rovatok