Index Vakbarát Hírportál

Kétszázötvenezer súlyosan kövér ember él Magyarországon

2019. május 18., szombat 08:57

A Magyar Hírlap szerint nem segít a diéta, vagy a mozgás, csakis a sebészeti beavatkozás.

Magyarországon mintegy kétszázötvenezer súlyosan kövér ember él, rajtuk a diéta vagy a mozgás már nem segíthet, kizárólag a sebészeti,baiátriai kezelés - írta a Magyar Hírlap szombaton.

A cikkben közölték, hogy a 2000-es évekhez képest mára megállt a túlsúlyosak, illetve elhízottak számának növekedése, ám egyre többen tartoznak a vészesen elhízottak kategóriájába.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján Európa legelhízottabb nemzete a magyar.

Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy manapság a kontinensen napi ötszáz kalóriával többet fogyasztanak az emberek, mint negyven éve, és több mint öt óra ülőmunkát végeznek, ráadásul 42 százalékuk inaktív. Mindez már önmagában elég az elhízás kialakulásához.

Összességében a magyar lakosság több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az elmúlt nyolc évben a felnőttkori túlsúly és elhízás együttes aránya nem nőtt, ami nagy eredmény, riasztó ugyanakkor, hogy egyre több a vészesen elhízott ember.

Ezek az adatok semmiképpen sem hangzanak jól, utoljára talán Krúdy Gyula volt az, aki üdvözölte, ha egy férfiember méretes espereshassal rendelkezik. A neves író azt vallotta, hogy egy jól kibélelt ember nem csak tekintélyesebbl, de biztosan jobb kedélyű is, mint egy gyomorbajos, kehes, széllel bélelt sovány.

Az író hastipológiákat is készített műveiben, sőt azt vallotta, hogy még táncolni is a kövér emberek tudnak jobban, akik csak lendületet nyernek, megindulnak, pörögnek, forognak és már ember nincs, aki megállítaná őket.

Rovatok