Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is az EU-s pályázatok körül sertepertél Simonka György

2019. május 23., csütörtök 10:55

Az 1,4 milliárd forintos költségvetési csalással és hivatali vesztegetéssel gyanúsított Simonka György nem húzódott a háttérbe, hanem a 168 Óra szerint továbbra is igyekszik az uniós támogatások szétosztásáért felelős állami körök közelében maradt, amit egy múlt heti fotóval bizonyítanak, amelyet a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője osztott meg a Facebook-oldalán. Ez az alapítvány Békés megyében uniós támogatásokkal kapcsolatos ügyekben segíti a helyi vállalkozásokat.

Szász Zsolt a fotón együtt látható Rákossy Balázzsal, a Pénzügyminisztérium EU-s források felhasználásáért felelős államtitkárával, Fejes Róbertnével, Orosháza fideszes alpolgármesterével és Simonka Györggyel valamilyen egyeztetés közben.

Szintén a 168 Óra hozta le azt a történetet, amelyben egy konzorcium (amelynek egyik tagja éppen ez az alapítvány volt) „Simonka köreihez köthető céget, a TopSec Kft.-t bízott meg „családi egészségnapok szervezésével”.

A családi egészségnapokra az EFOP-pályázat keretében lehetett pénzt kérni, 24 eseményről van szó, alkalmanként nettó 1,48 millió forintot fizetnek ki rájuk.

„Az az összeg pedig kis eltéréssel, de csaknem azonos egy 2018-ban odaítélt, szintén a TopSec Kft. által (konzorcium tagjaként), uniós pénzből megvalósított, szintén családi egészségnapok szervezéséről szóló projekt egységárával" - írja a lap.

A lap fotókkal azt is megmutatta, hogy ezen események "elég gyanúsak", hiszen például a mesés hangulatú „Tavaszváró Családi Egészségnap" névre elkeresztelt eseményt egy orosházi iskolában, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézményének udvarára szervezték hétköznap napközben.

Nem is nagyon voltak vendégek, csak rengeteg gyerek, amikor a szünetekben az udvarra özönlöttek. A lap azt írta, hogy 

Az esemény plakátja szerint a diákoknak két órán keresztül sorversenyt kellett tartaniuk, majd feltűnt egy profi kerékpáros, illetve Palika, a lufihajtogató bohóc. A plakáton ígért egészségügyi szűréseket, valamint a szülők és nagyszülők salátakészítő versenyét viszont egyáltalán nem tartották meg. A program során elkészült tavaszi csirkemellet a szervezők egy része jóízűen elfogyasztotta, majd mindenki hazament. 

Azt is írja a lap, hogy „ennek a projektnek a keretében többször szervezték rá falunapra vagy sporteseményre az egészségnapokat. Csak az aláíróívet kellett a megfelelő számú embernek szignálnia, és a pályázati pénz kifizetése biztosítva volt”.

„Az egyik rendezvényen ráadásul biztosan feltűnt, egy fotó tanúsága szerint, Baráth Richárd, Simonka legfőbb bizalmasa”.

Rovatok