Index Vakbarát Hírportál

Teljesen felszámolhatják a kormányközelbe került megyei lapokat

2019. május 25., szombat 08:00

Felszámolnák a már ma is csak papíron önálló megyei lapszerkesztőségeket, a folyamat eredményeként pedig akár a teljes vidéki napilaphálózat is megszűnhet a jelenlegi formájában – erről beszélt több érintett lap munkatársa, vezetője is a Népszavának.

Mint ismert, 2016 őszén a megyei napilapok többsége Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került, majd a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozásával minden helyi kiadvány a kormányközeli szervezet tulajdonává vált.

A Népszavának többen is azt mondták,

olyan hírek keringenek a szerkesztőségekben, hogy az önkormányzati választások után, de legkésőbb 2020 elején teljesen megszűnnének a jelenleg működő megyei napilapok, és a helyüket egy központilag szerkesztett újság venné át.

Ezek minden megyében ugyanazon a néven és arculattal jelennének meg, minimális helyi tartalommal, amit megyénként néhány újságíró állítana elő. Helyben nem lennének vezetők, főszerkesztők sem. Egy ilyen rendszer természetesen jóval olcsóbbá tenné a működést, márpedig a KESMA létrehozásának ez az egyik bevallott célja.

Frissítés: cikkünk megjelenése után a megyei lapok online felületein egy, P.Zs. monogrammal aláírt egyen-publicisztika jelent meg, amely szerint "szomorú nap ez a magyar sajtó történetében". Az ismeretlen szerző azzal igyekszik cáfolni a Népszava cikkét, hogy felteszi a kérdést:  "Ki az az eszement, aki elhiszi, hogy egy nyereséges, napi egymillió olvasót kiszolgáló médiahálózatot a tulajdonos tönkre akarna tenni?" Sőt, azt is írja, hogy a Népszava cikke szemenszedett hazugság. Hogy ezzel szemben mi lenne a tény, arról nem esik szó a publicisztikában, amely érthetetlen okból nem hivatalos közlemény, amelyet talán érdemes lenne azonos szöveggel közzétenni. Ellenben jelen esetben egy véleménycikk jelent meg változatlan formában aszoljon.hu, a delmagyar.hu, a heol.hu, a beol.hu, vagy akár a Magyar Nemzet oldalán. ez utóbbiról derül csak ki, hogy a P. Zs. azt jelenti: Pauska Zsolt.

Rovatok