Index Vakbarát Hírportál

Van olyan kis falu, ahol 92 százalék elment szavazni

2019. május 26., vasárnap 20:28

Megtörtént az urnazárás, így elkezdhetünk vájkálni a végleges részvételi adatokban. Országosan hatalmas eltéréseket láthatunk abban, mennyire érdekelte az embereket az EP-választás, van, ahol majdnem mindenki elment voksolni, és van, ahol csak az emberek ötöde járult az urnához.

A negatív rekorderek:

A legnagyobb részvételt pedig

Pusztaapáti egyébként egészen picike, így esetében a nagy részvétel összesen 24 embert jelent. Érdekesség, hogy

A TOP 10 LEGNAGYOBB RÉSZVÉTELT PRODUKÁLÓ TELEPÜLÉS MIND ZALA VAGY VAS MEGYÉBEN TALÁLHATÓ,

ez valószínűleg azt jelenti, hogy a Fidesznek nagyon jól sikerült mozgósítania hagyományosan erős bázisaiban.

A megyei bontás is alátámasztja ezt, Budapest után (49 százalék) Vas megye következik részvételben 47 százalékkal. A legkevesebben Hajdú-Biharban mentek el, ott csak 35 százalékot érdekelt a mai szavazás.

Ahogy az lenni szokott, a legnagyobb városokban országos átlag fölött alakult a részvétel, és az is látszik, hogy keleten és délen kevésbé, nyugaton és Közép-Magyarországon jobban megmozgatta az embereket a szavazás:

Budapesten belül a XII. kerület toronymagasan verte a többit aktivitásban, 60 százalék fölötti arányban mentek el a választók voksolni. A legalacsonyabb adatot pedig a VIII. kerület produkálta, itt nem érte el az országos átlagot sem a részvétel (39,72%). Ennek alapján már nem nehéz megtippelni, hol voltak az alsó és felső rekorder szavazókörök: a Hegyvidéken és a Józsefvárosban.

A Mátyás téri központú budapesti 31-es szavazókörhöz tartozó 1283 választópolgár túlnyomó többségét teljesen hidegen hagyta, hogy európai parlamenti képviselőkre lehet szavazni ma, összesen 177-en jelentek meg (13,8%).

Ezzel szemben a 23-as számú szavazókör nagyon belehúzott, 74,5% (1744 fő) elment szavazni a Németvölgyi úti iskolába, és csak 595-en maradtak távol.

Rovatok