Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsányék uralják a második helyezettek térképét

2019. május 27., hétfő 11:34

Narancssárgává vált teljes Magyarország a 2019-es EP-választáson: a Fidesz összességében 53 százalékkal győzött, és minden települést megnyert. Az ellenzéki oldalon viszont átrendeződést láttunk: a DK futott be a második helyre 16 százalékkal, a Momentum pedig 10 százalékkal a harmadik lett.

Érdemes azonban megnézni, hogy az egyes megyékben, az egyes településeken hogyan alakult az ellenzéki háziverseny. A DK települési szinten is szinte mindenhol megszerezte a második helyet.

A megyékben kivétel nélkül a DK lett a második a Fidesz mögött. Ugyanez igaz a megyei jogú városokra is. A Fidesz ezeket mind megnyerte, a DK pedig Szeged kivételével mindenhol befutott a második helyre (Botka László városában az MSZP–Párbeszéd lett a második a Fidesz mögött).

Több megyei jogú városban 20 százalék felett szerepelt a DK: például Tatabányán 24,5, Dunaújvárosban 24,19, Nagykanizsán 23,6, Kaposváron 21,3, Salgótarjánban 21,1,  Szolnokon 20,5 százalékot szerzett.

Itt böngészheti az adatokat.

Budapestet szintén megnyerte a DK, ám néhány kerületben csak a harmadik helyre futott be. A Momentum megelőzte a DK listáját több budai kerületben (I., II., XI, XII.) és pár belső pesti kerületben (V., VI., VII., VIII., IX., XIII.). Százalékosan a legjobban Ferencvárosban szerepelt a Momentum, itt 22,8 százalékot kapott. Érdekesség a XIII. kerület, a szocialisták nagy bástyája, ahol a Momentum egyetlen szavazattal lett második: a Momentum 9945, a DK 9944 szavazatot kapott.  

Rovatok