Index Vakbarát Hírportál

Ők lesznek a magyar EP-képviselők, bár van pár kérdőjel

2019. május 27., hétfő 00:58

A Fidesz 13, a DK 4, a Momentum 2, az MSZP-Párbeszéd a Jobbik 1-1 mandátumot szerzett a 2019-es EP-választásokon. Összeszedtük, kik lesznek azok a képviselők, akik Brüsszelben és Strasbourgban tölthetik a következő öt évet.

Az Index választási aloldalán is megtekinthetik, bár néhány esetben akad kérdőjel, valóban felveszi-e a mandátumát a nyertes képviselő.

Fidesz - 13 mandátum

Az előzetes információk szerint Trócsányi Lászlót az Európai Bizottság magyar biztosának szeretné Orbán Viktor. Így aztán nem lehet EP-képviselő, a két poszt összeférhetetlen. A 14. a Fidesz-listán Kovács István Gergely, de természetesen külön pártdöntés lesz, ki veszi fel Trócsányi mandátumát, ha ő lemond róla.

DK - 4 mandátum

A DK a legmerészebb álmaiban is előzőleg 3 mandátummal számolt. A negyedik helyen szereplő Ara-Kovács Attila is örülhetett a végén, és az Indexnek azt mondta, utazik Brüsszelbe.

Momentum - 2 mandátum

A Momentum két női listavezetőt kommunikált, de csak a legoptimistább forgatókönyvükben szerepelt, hogy két mandátumot el is nyernek. Várhatóan mindkét képviselő utazik.

MSZP-Párbeszéd - 1 mandátum

Itt azért kérdőjeles a dolog, mert jogi szempontból Tóth Bertalan pártelnök-listavezető nyerte a mandátumot, de ő jelezte, hogy nem kívánja felvenni. Nem kapja meg azonban automatikusan Ujhelyi István. Először Szanyi Tibor, majd Tóth is jelezte, hogy erről a héten az MSZP választmánya dönt.

Jobbik - 1 mandátum

A Jobbik frakcióvezetője várhatóan lemond a magyar parlamenti mandátumáról, és repül Brüsszelbe. De kérdés, hogy a Jobbik összeomlása után hogyan alakulnak a belső viszonyok. A héten dönt a Jobbik a mandátum sorsáról.

Rovatok