Index Vakbarát Hírportál

Ütközött, felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán, legalább 7 ember meghalt

2019. május 29., szerda 22:05 | öt éve frissítve

Szerda este negyed 10-kor felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten a Margit hídnál, miután összeütközött egy szállodahajóval. Éjjel fél 1-kor a Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, 21 embert pedig nagy erőkkel keresnek.

Információink szerint két holttestet a Rákóczi hídnál, egyet pedig az M0-s autópálya déli szakasza közelében találtak meg a vízben.

A Duna vize 10-12 Celsius fokos, így a mentésben résztvevők nem fűznek sok reményt a további utasok életben maradásához.

Helyszíni tudósításunkat itt, legfrissebb, a rendőrségi tájékoztatásról szóló cikkünket pedig itt olvashatják.

A mentés jelenleg is nagy erőkkel zajlik, a keresést a Duna teljes magyarországi szakaszára kiterjesztették a hatóságok. Az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben résztvevők.

A Hableány hajó tulajdonosának képviselője nem sokkal este 10 után az Indexnek azt mondta, a hajó "ténylegesen" elsüllyedt,

35 fő volt a fedélzeten a 2 fős legénységgel együtt

, és rendkívüli erőkkel zajlik a mentési munka, „a hatóságok a helyszínen és a hajós társaság mindent megtesz azért, hogy mindenkit kimentsenek a vízből”. Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panoráma Deck Kft. szóvivője később az MTI-nek azt mondta, főleg távol-keleti turisták voltak a hajón. A 24.hu azt írta, dél-koreai turistákról van szó, a dél-koreai nagykövetség munkatársai pedig folyamatosan a helyszínen vannak. A szöuli kormány egy legalább 18 fős csoportot küld Magyarországra a tragédia érintettjeinek segítésére, illetve feltehetően az áldozatok hazaszállítása érdekében.

Tóth Mihály szerint rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Azt mondta, semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják, ám az elsődleges vizsgálatok – a közmédia hajnali közlése szerint – nem állapítottak meg szabálytalanságot. 

A roncs a Margit híd pillérétől három méterre van a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni.

Tóth Mihály közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak. Annyit tudnak, hogy a hajó gyorsan süllyedt. 

Egy informátorunk szerint egy nagy turistahajóval ütközött a Hableány, emiatt borult fel. Információink szerint a baleset úgy történt, hogy a Hableányba a Margit hídnál hátulról belefutott egy szállodahajó, és felborította. A Mahart Budapest nevű hajója vette először észre a balesetet, onnan hangzott fel először az „Ember a vízben!” figyelmeztetés is.

Ugyan hivatalosan még senki sem erősítette meg, hogy a Hableány melyik hajóval ütközött, a Vesselfinder nevű vízijármű-lokátor, illetve az eddig ismert információk alapján valószínűsíthető, hogy a Viking Sigyn nevű svájci illetőségű, a németországi Passauba tartó hotelhajó lehetett a baleset másik elszenvedője. A Vesselfinder útvonalkövető funkciója alapján ugyanis a Viking Sigyn és a Hableány keresztezte egymást útját a Margit hídnál, majd a Viking Sigyn nem sokkal később kikötött a Carl Lutz rakpartnál Újpesten, és jelenleg is ott áll. A Vesselfinder szerint a Hableányt legutoljára pont ott érzékelte a rendszer, ahol később megtalálták a roncsait, pár méterre a Margit híd pillérétől. A Szent Flórián tűzoltóhajó is itt körözött sokáig.

Eközben a Hvg.hu közzétett felvételeket, melyek szerint a Viking Sigyn a balesetet követően a Jászai Mari tér közelében horgonyzott, amikor hajnalban 10-15 percen belül 10 rendőrautó érkezett elé, majd a rendőrök felvonultak a fedélzetre. Felvételeik alapján a hajó üres volt, gyaníthatóan az utasokat leszállították róla.

Ezen a térképen látni is a Hableány utolsó pozícióját:

A hatóságok - köztük a honvédség segítségével - azonnal megkezdték a kutatást a Duna teljes szakaszán.

96 hivatásos tűzoltóval, 21 tűzoltóautóval, 7 hajóval, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket. délelőtt a Honvédség búvárai is a helyszínre érkeztek, a Margit-sziget pesti oldalán állomásozik egy katonai hajó.

A keresés elhúzódó folyamat lesz, amelyet nemcsak egész éjjel nehezített az eső, hanem csütörtökön is egész nap csapadék várható, ráadásul éppen most érkezett meg az ár a Dunán. 

A baleset után a folyón álló hajók reflektorokkal világították a vizet, a Szabadság hídról egy filmforgatás reflektorait is a Duna felé irányították, de a mentést nehezíti, hogy a megáradt, 15 fokos folyónak nagyon erős a sodrása, és az eső miatt – a világítási próbálkozások ellenére – a látási viszonyok is elég rosszak.

A Duna két partján egész éjjel sok rendőr volt, lámpákkal kutattak túlélők után. Nem sokkal este 11 óra előtt a Petőfi hídnál mentettek embereket a vízből, este 11-kor pedig a Lágymányosi hídnál zárták le a rakpartokat. A vizet pásztázó hajókról készült felvételt itt nézheti meg, a rendőri eligazításról készült videót, pedig itt:

Az elsüllyedt hajó utasainak keresésére indulnak a rendőrök

Tarlós István főpolgármester az Indexnek azt mondta részletesen tájékozódott az ügyben, és sajnálatát, együttérzését fejezi ki az áldozatok családjának. Közölte még, hogy a fővárosi önkormányzat nem érintett az ügyben, mert egyik hajó sem a BKV-é, igaz régebben eseti alkalommal kibérelték.

A Hableánynak korábban volt már kisebb balesete, két éve június elején egy olvasónk azt írta, hogy a hajó feltehetőleg elromlott, majd nekiment a partnak és egy stégnek a Petőfi-híd pesti hídfőjénél.

A Hableány a Panoráma Deck Kft. flottájának egyik legkisebb tagja, mint a cég honlapján írják, „kiváló helyszín lehet kisebb fogadások és családi rendezvények lebonyolítására. Tágas teraszai és a test hosszában végig futó panoráma fedélzet nagyszerű kilátást tesz lehetővé Budapest látképére. Mindent kielégítő technikai felszereltsége miatt ideális a barátságos, bensőséges hangulatú rendezvényekhez.”

A kétszintes hajó befogadóképessége 60 fő, városnéző sétahajózáshoz ajánlják.

Reggelre az is kiderült, hogy három fővárosi kórházba vitték a szerda esti, Budapesten történt dunai hajóbaleset sérültjei. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az M1 aktuális csatornának azt mondta, eddig hét holttestet és hét könnyebb sérültet találtak, de az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott.

Magyarán 21 embert jelenleg is keresnek. a DÉL-KOREAI HATÓSÁGOK KÖZLÉSE ALAPJÁN A TURISTÁK LEGTÖBBJE 40 ÉS 50 ÉV KÖZÖTTI VOLT, EGY HATÉVES GYEREK, ÉS EGY HETVENES ÉVEIBEN JÁRÓ FÉRFI IS VOLT KÖZÖTTÜK.

Győrfi Pál tudomása szerint a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba szállították a sérülteket, akik annak köszönhetik életüket, hogy hamar partra kerültek.

A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk

- tette hozzá. A Duna vize most hideg - 10-15 fokos -, és az áradás miatt nagyon erős a sodrása - mondta a szóvivő, hozzátéve, aki ilyenkor vízbe kerül, az pillanatok alatt kihűlhet.

Több fázisból álló művelettel emelik majd ki a Dunából  a turistahajónak a roncsait - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az állami médiának. Gál Kristóf hozzátette, jelenleg a kiemeléshez szükséges előmunkálatokat végzik. Kitért arra is, az alsó rakpartokon a mentési munkálatokkal kezdődően bevezetett fogalomkorlátozást feloldották, de időszakosan korlátozásokra kell majd számítani. 

Délelőtt az elsüllyedt hajó, a Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály az is közölte, cégük is részt vesz abban a válságstábban, amelyet a baleset után állítottak fel.

Egyébként még szerdán este meg is hallgatták a rendőrök a Hableány tulajdonosait és teljes cégvezetését. Tóth Mihály arról is beszámolt az MTI-nek, hogy a turistahajó személyzete saját életét kockáztatva részt vett a mentésben. Az elsüllyedt hajó legénysége több évtizedes tapasztalattal rendelkezett.

Naponta több ezren vesznek részt hasonló dunai városnéző programokon - mondta. Jelezte: évente több millió turista vesz részt hajós programokon,

Magyarországon, hasonló balesetre ebben az évszázadban nem volt példa.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok