Index Vakbarát Hírportál

Donáth Anna lemond a mentelmi jogáról

2019. május 30., csütörtök 10:33 | aznap frissítve

Még mindig zajlik Donáth Anna ellen az a rendőrségi eljárás, amit azért indítottak, mert egy decemberi tüntetésen a rendőröknek háttal állva meggyújtott és a magasba tartott egy füstgyertyát, írja közleményében a Momentum.

Donáth Annát a készenléti rendőrök elfogták, a közlemény szerint leteperték, „behúzták a rendőrsorfal mögé, majd előállították”.

Donáthot több mint 6 órán át tartottak fogva, miközben a helyszínre érkező ügyvédet órákon át nem engedték be hozzá, és a szüleit is csak órákkal később értesítették írja közleményében a párt. 

Donáthot megválasztott EP-képviselőként mentelmi jog illeti meg, amely akadályát képezné a szabálysértési eljárásnak, ezért május 29-ével ügyvédje hivatalos levélben jelezte, hogy Donáth lemond mentelmi jogáról, olvasható a párt közleményében. 

„Nem fogok a mentelmi jogom mögé bújni, nem ezért lettem politikus. Bízok az igazamban, és a rendőrségen fogok megküzdeni érte. Úgy fogok küzdeni a félelem rendszerével, ahogy milliónyi honfitársunknak kell nap mint nap: mentelmi jog nélkül, bízva az igazamban és az igazságban, a bíróság előtt.

Nem csak a személyes igazságérzetem hajt. Ki kell állni mindazok nevében, akiket a rendszer megfélemlít” - olvasható Donáth közleményében.

Donáth Anna és ügyvédje az eljárás ellen panaszt tett a rendőrség fellépése miatt. A panaszait elutasítva kétrendbeli szabálysértéssel vádolták, ez ellen ügyvédjével fellebbezett, olvasható a közleményben.

Rovatok