Index Vakbarát Hírportál

A szállodahajó ukrán kapitánya állítja: nem szegett meg semmilyen szabályt

2019. május 31., péntek 13:40 | aznap frissítve

Tagadja, hogy szabályt szegett volna a szállodahajó kapitánya, akit a szerdai dunai hajóbaleset után gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók, közölte az MTI-vel M. Tóth Balázs, a férfi ügyvédje.

A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát őrizetbe vették és előzetes letartóztatását is indítványozták. A férfi a gyanúsítással szemben panasszal élt: tagadja, hogy szabályt szegett volna vagy bűncselekményt követett volna el.

Az ügyvéd közleménye szerint a kapitány 44 éve vezet hajót, a "Duna egyik legtapasztaltabb hajóvezetője", balesetet soha nem okozott. A férfit megrendítette a baleset következménye, sajnálja, hogy a baleset elkerülésére nem volt módja, az áldozatok hozzátartozóinak részvétét fejezi ki.

Az ügyvéd szerint a nyomozóhatóság részéről a gyanúsítás idő előtti, jelenleg nem több egy elméletnél. Az alapos gyanúhoz szükséges bizonyosságról a ténybeli információk alapján nem lehet beszélni. Ilyen, az alapos gyanút megalapozó megállapítás akkor tehető, ha már megvannak a szakértői vélemények, most viszont a szakértők kirendelése még csak folyamatban van.

A Parlamentnél szerda este történt balesetben legkevesebb heten meghaltak, 21 ember eltűnt. A baleset nem sokkal 9 óra után történt a Margit hídnál, ahol a Viking szállodahajóval ütközött össze a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, és másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek pedig már csak a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak.

(Borítókép: Rendőrök a Viking Sigyn fedélzetén 2019 május 31-én. - fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok