Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Elhúzódó kutatásra kell számítani

2019. május 31., péntek 11:05

Általában ilyenkor az örömöt szoktuk kifejezni a külügyminiszteri látogatás miatt, de a mai látogatás sajnos nem egy örömteli alkalommal történik 

– kezdte Szijjártó Péter a beszédét, egyúttal kifejezte minden magyar ember nevében a részvétét és együttérzését a koreai népnek és az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal részvétét fejezte ki az eltűntnek nyilvánított magyarok családtagjainak is.

„A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt és még annál is többet megtesznek a kutatásban, a mentésben és a tragédia körülményeinek feltárása érdekében” – mondta Szijjártó. Beszélt arról is, hogy Kang Kjungvha dél-koreai külügyminiszterrel elmentek a dunai hajóbaleset helyszínére. Szijjártó elmondta a koreai delegációnak, hogy a magyarok azért is érzik át a mostani traumát, mert 2017-ben hasonlót éltek át a veronai buszbaleset miatt.

Szijjártó közölte: elhúzódó személyi kutatásra kell számítani, a Duna teljes szakaszán zajlanak a felderítési munkálatok. A magyarok a szerb hatóságokkal is együttműködnek, mert nem elképzelhetetlen, hogy rájuk is számítani kell. 

Pintér Sándor belügyminiszter a TEK főigazgatóját, Hajdu Jánost jelölte ki a mentési, felderítési műveletek irányítására. 

„A cél az, hogy a roncsot minél előbb kiemeljük, és a roncsban rekedt, eltűnt embereket is felhozzuk” – mondta Szijjártó. Ugyanakkor beszélt arról is, hogy a körülmények veszélyesek: óriási a sodrás, a látási viszonyok rendkívül rosszak, a vízszint még mindig emelkedik. Emiatt speciális módszerre és szaktudásra van szükség. Szijjártóék találkoztak a merülésben részt vevő búvárokkal is. Az osztrák búvárok már a helyszínen vannak, de jönnek koreai búvárok is. 

A gyanúsítás ellen az ukrán kapitány panasszal élt, de az őrizetbe vétel ellen nem – árulta el Szijjártó a folyamatban lévő büntetőeljárásról. 

Kang Kjungvha miniszter asszony megköszönte Szijjártó, a magyar kormány és minden, a mentésben részt vevő szereplő segítségét. A dél-koreai külügyminiszter részvétét fejezte ki a koreai és a magyar áldozatok hozzátartozóinak. Kang Kjungvha  elmondta: nagyon örül annak, hogy Szijjártó és a magyar fél ennyire segítőkész és együttműködő. 

Kang Kjungvha dicsérte a koreai–magyar kapcsolatokat. Kang Kjungvha külön megköszönte a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ, valamint Ausztria és Szerbia segítségét. A koreai kormány reméli, a kamerafelvételek alapján kiderül majd, hogy pontosan mi történt. 

Újságírói kérdésre Kang Kjungvha arról beszélt, hogy tudomásuk szerint a szállodahajó ment neki és borította fel a sétahajót, ami másodpercek alatt elsüllyedt. 

Ma érkeznek meg azok a koreai speciális egységek, amelyek a TEK-kel közösen hajtják majd végre a mentési és felderítési munkájukat. A csoport és eszközeik bejuttatását könnyítetten és gyors eljárásban segíti a kormány – mondta egy másik kérdésre Szijjártó. Abban is segítenek, hogy a koreai polgárok minden segítséget megkapjanak, legyen az konzuli, egészségügyi. Egy túlélőnek vannak súlyosabbnak minősíthető sérülései, az ő ellátása is folyamatban van – mondta Szijjártó. 

Mint ismeretes, két hajó összeütközött Budapesten a Margit hídnál szerda este, az egyik jármű – a Hableány nevű kirándulóhajó, fedélzetén kétfős magyar személyzettel és harminchárom dél-koreai turistával – elsüllyedt. A balesetben heten életüket vesztették, heten megsérültek, huszonegy embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

(Borítókép: Kang Kjungvha és Szijjártó Péter megtekinti a baleset helyszínét – fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok