Index Vakbarát Hírportál

Megbírságolták az érdi polgármestert, aki az önkormányzat nevében a Fidesznek kampányolt

2019. június 1., szombat 21:28 | négy éve frissítve

T. Mészáros András érdi polgármester a településen élő első szavazókat arra buzdította, hogy menjenek el szavazni. Ez még nem is lenne önmagában problémás, hiszen minél többen élnek a szavazati jogukkal, annál jobb, érdemes felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy a nagykorúságukkal együtt milyen fontos demokratikus jogot nyertek.

Azonban T. Mészáros András polgármester levélben tette ezt meg, amihez viszont a törvények szerint nem lenne joga, ugyanis az első szavazók nevének, címének kigyűjtése személyes adattal való visszaélés (2700 választó adatairól van szó).

Az érdi polgármester viszont nem annyira a választási részvételre buzdított úgy általánosságban, hanem mindenféle mismásolás és óvatoskodás nélkül arra buzdította az érdi fiatalokat, hogy szavazzanak a Fideszre, mert a kormánypárt képviselői "valóban a magyar emberek érdekeit fogják képviselni az Európai Parlamentben, és nem a brüsszeli bürokrácia érdekeinek kijárói lesznek Magyarországon".

A leveleket elsőbbségiként adta fel a polgármester, amin az "Érd Megyei Jogú Város Polgármestere" feliratú, fejléces papíron szerepelt a városvezetői iránymutatás.

A Kúria jogerős ítélete arról döntött, hogy ez szabálytalan volt, mivel a levél megjelenése, és az abban foglalt tartalom alapján egyértelműen arra lehet következtetni, hogy polgármesteri minőségében szólította meg a választókat, írja a 24.hu.

Ezzel a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amely kimondta, hogy T. Mészáros megsértette a választási eljárási törvényben foglalt alapelveket. A bírság 233 ezer forint és további 5 ezer forint eljárási illeték, amit a polgármesternek kell megfizetnie.

Az a Kúria állásfoglalása után sem derült ki, hogy a polgármester honnan szerezte meg a választók adatait. Az MSZP  rendőrségi feljelentést is tett személyes adattal való visszaélés és hivatali visszaélés gyanújával.

Rovatok