Index Vakbarát Hírportál

Személyhajósok Szövetsége: megkezdett előzés során történt a baleset

2019. június 2., vasárnap 15:09

A Személyhajósok Szövetsége a május 29-én történt tragikus hajóbaleset miatt kiadott egy 11 pontból álló közlemény. 

A szövetség többek között kiemeli, hogy

A Személyhajósok Szövetsége szerint olyan tömeges és halálos kimenetelű hajózási baleset, amely május 29-én történt a magyar személyhajózás történetében 75 évvel ezelőtt történt utoljára. Hozzáteszik, naponta átlagosan 200 sétahajóút indul Budapestről, és ehhez képest az utóbbi 30 évben 20 alatt volt azoknak az eseteknek a száma Magyarországon, ahol egy hajó műszaki hibája miatt menteni kellett volna.  

Minden hajós számára az utasai biztonsága és kellemes élményei elsődleges fontosságúak, ez az utasszállító hajósok hitvallása. A hajózás és ezen belül az utasszállítás (személyhajózás) valamennyi közlekedési forma közül a legbiztonságosabb, nagyságrendekkel kevesebb baleset fordul elő, mint bármely egyéb közlekedési forma esetében, beleértve a gyalogos közlekedést is

 - írják. 

Hozzáteszik,  a Dunai Vízirendészet járőrhajói rendszeresen ellenőrzik a Budapesten közlekedő személyhajókat.

A hatósági ellenőrzés kiterjed az egyes biztonsági berendezésekre, mentőeszközökre, a személyzet szolgálatra alkalmasságára és a hajó jogosultságaira is, továbbá azoknak a berendezéseknek az üzemelésére, amelyek a hajók azonosítására szolgálnak (AIS). A gyakori ellenőrzés elegendően feszes ahhoz, hogy minden hajós és vállalkozó tudatában van annak, hogy hiányosság esetén a hajó üzemelését a hatóság megtilthatja, ami piacvesztéshez és bírságok, kártérítések fizetéséhez vezetne, ezért fegyelmezettek a szabályok betartásában.

A közlemény angol verziója teljes terjedelemben itt érhető el.

(Borítókép: Mentés a hajóbaleset után 2019. május 29-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index) 

Rovatok