Index Vakbarát Hírportál

Pintér Sándor szerint folytatják a felderítő merüléseket, de nem akarnak újabb holtakat

2019. június 4., kedd 11:49

Rendkívül gyorsnak és szakszerűnek értékelte a szerdai dunai hajóbaleset utáni mentést a belügyminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt kedden.

Pintér Sándor az MTI tudósítása szerint elmondta: fél óra elteltével már átvette a mentés irányítását, és a helyszínen volt az országos rendőrfőkapitány, a katasztrófavédelmi főigazgató, a budapesti főkapitány és a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató is. A miniszter a polgári védelem, a mentőszolgálat és a civilek közreműködését is kiemelkedőnek nevezte.

A Duna teljes hosszában rövid időn belül megjelentek a rendőrhajók, önkéntes segítő hajók. A 7-8 másodperc alatt elsüllyedt hajó utasai közül több embert a rendőrjárőrök mentettek ki – közölte a miniszter. 

Pintér Sándor szokásos évi meghallgatásán a szocialista Molnár Zsolt a Duna nagy forgalmáról, a vízi közlekedés esetleges szigorításáról kérdezte a minisztert. A miniszter erről egyelőre nem kívánt többet mondani, mondván, a történtek még elemző munkát igényelnek. Jelezte ugyanakkor, hogy a büntetőeljárás befejezése után tájékoztatják a bizottságot is.

A miniszter később a sajtónak azt nyilatkozta, hogy jó az együttműködésük a dél-koreai kormánnyal, a nagykövetségükkel és a búváraikkal is.

A koreaiak elfogadják az érveiket, hogy miért ne menjenek be a hajóroncsba. A látótávolság gyakorlatilag nulla, nem tudják, mennyire sérült meg a hajó, milyen „csapdák” vannak belül, ezért életveszélyes bemenni, közölte Pintér Sándor, hozzátéve:

folytatják a felderítő merüléseket, ha tudnak, holttesteket is kiemelnek, de nem akarnak „újabb holtakat”; a cél a hajóroncs biztonságos kiemelése.

Pintér Sándor közlése szerint a szonárok révén tudják, körülbelül hogy fekszik a hajó. A Clark Ádám mentőhajó csütörtökre érhet a fővárosba.

A miniszter azt is elmondta, hogy a mentési munkálatok segítése érdekében a Belügyminisztérium összehívta a Vízügyi Tudományos Tanácsot, amelyben folyamatosan konzultálnak akadémikusokkal, a Budapesti Műszaki Egyetem tudósaival.

Ismert: a Hableány sétahajó május 29-én, szerda este, nem sokkal 21 óra után süllyedt el a Margit híd alatt, amikor ráfutott, és a vízbe fordította a jóval nagyobb Viking Sigyn szállodahajó. A Hableány hét másodperc alatt elsüllyedt 35 emberrel a fedélzetén – a kétfős személyzet mellett 33 dél-koreai turista volt a hajón. 

Közülük heten élték túl a balesetet, őket már ki is engedték a kórházból. A hétfőn megtalált, illetve felszínre hozott két holttest a nyolcadik és kilencedik áldozat, akit megtaláltak, a többieket nagy erőkkel keresik mind a roncsban, mind a Duna teljes szakaszán.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok