Index Vakbarát Hírportál

Úszódaru-kapitány: Legkorábban vasárnap délután kezdhetik el kiemelni a roncsot

2019. június 6., csütörtök 20:21 | aznap frissítve

Legkorábban vasárnap délután kezdhetik el kiemelni a Margit-hídnál elsüllyedt Hableány roncsát, mondta el az Újpestnél várakozó Clark Ádám hajódaru kapitánya az RTL Híradónak. A hajódaru egyelőre a Duna magas vízállása miatt nem fér át a hidak alatt.

Egyben tervezik kiemelni a Hableányt, maximum 1 óra alatt, hangzott el a híradóban. Minden részletet tudnak az elsüllyedt hajóról. A roncs alá kötelek lesznek fűzve, hogy elosszák a terhelést.

Csütörtökön egy kotrógép két cölöpöt engedett le a vízbe, ehhez rögzítették a Hableányt. Ott várakozik már az az uszály is ott vár, ahova a kiemelés után rakhatják a roncsot.

A vízállás szerdához képest valamennyit nőtt is, és péntek délutánig még emelkedés várható. A műveletet nagyjából 420 centiméteres vízállásnál lehet megkezdeni.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1-en csütörtök este azt mondta, hogy szlovák segítséggel is gyorsítják a Duna apadását. Siklós Gabriella elmondta: az OVF kezdeményezte a szlovák vízügynél, hogy a Duna vízhozamának részleges visszatartásával segítsék az árhullám apadásának meggyorsítását.

A megállapodás szerint a hidrológiai előrejelzések függvényében, egy megbeszélt időpontban négy órán keresztül ezer köbméter/másodperc vizet tartanak majd vissza Szlovákiában. Ettől azt várják, hogy a Duna magyarországi szakaszának apadása átmenetileg felgyorsul. Így a Clark Ádám úszódaru hamarabb közelítheti meg a múlt szerdai hajóbaleset helyszínét, és kezdheti meg a hajóroncs kiemelését.

A Hableány balesete:

A hajón 33 dél-koreai turista és 2 fős magyar személyzet volt május 29-én.

Az ütközést heten élték túl.

7 holttestet még a tragédia napján megtaláltak Budapesten, 21 embert eltűntként kezdtek keresni.

06. 03-án, hétfőn Hartánál és a roncsnál bukkantak 1-1 holttestre.

06. 04-én, kedden, Kulcsnál, Adonynál és a hajóroncsnál találtak áldozatokat.

06. 05-én, szerdán a hajóroncsból egy ember holttestét emelték ki, egy másik holttestet a víz felszínén találtak meg. Egy halottat a Duna Fejér megyei szakaszán, egy újabbat pedig éjfél előtt a Szabadság hídnál találtak.

06. 06-án, csütörtökön Érdnél került elő egy holttest, majd egy a Rákóczi hídnálegy harmadik pedig a Bálnánál.

A 21 eltűnt emberből így eddig 12 került elő holtan, 9 embert még keresnek.

(Borítókép: Gyenei Gyula, a Clark Ádám kapitány nyilatkozik a sajtónak 2019. június 5-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok