Index Vakbarát Hírportál

Hableány-baleset: a letartóztatott ukrán kapitány továbbra sem tett feltáró vallomást

2019. június 8., szombat 07:02 | aznap frissítve

Hatvanfős nyomozócsoport foglalkozik a Hableány hajó május 29-i katasztrófájának vizsgálatával – közölte szombat reggel a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK tájékoztatása szerint nyomban a vélhetően 28 emberéletet követelő hajóbaleset bekövetkezte után, a mentéssel párhuzamosan megszondáztatták a balesetben részes szállodahajó hajóvezetőjét, a 64 éves ukrán Jurij C.-t. Arról, hogy a szonda mit mutatott, nem szól a közlemény.

A rendőrség tájékoztatásából kiderül, hogy a vizsgálat során meghallgatták a balesetet vélhetően okozó Viking Sigyn szállodahajó személyzetét és minden utasát, „lefoglalták a hajóvezető telekommunikációs eszközeit, a szállodahajó szerverét, a radarképernyő és a teljes rádióforgalmazás adatállományát rögzítő adathordozókat, valamennyi AIS adatot”. A „telekommunikációs eszközök” lefoglalása azért érdekes, mert a magyar főügyészség csütörtöki közleménye szerint a szállodahajó kapitánya a múlt szerdai budapesti baleset után a telefonjáról adatokat törölt, ami „megnehezítheti, illetve meghiúsíthatja a bizonyítást”.

A rendőrség tájékoztatása szerint Jurij C., akit „halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetése vétségének elkövetése” miatt gyanúsítottként hallgattak ki és letartóztattak, „folytatólagos kihallgatásai alkalmával továbbra sem tett feltáró jellegű vallomást a baleset körülményeiről.” A gyanúsított hajóskapitányon kívül a rendőrök 230 embert kérdeztek ki, további 66 személyt tanúként hallgattak ki.

Az ukrán hajóskapitányról – aki mostanra lecserélte ügyvédeit – kiderült, hogy másodkapitányként szolgált a Viking társaságnak azon a hajóján, amely áprilisban Hollandiában balesetet okozott. Az a Viking hajó egy, az antwerpeni kikötőből távozó tanker oldalát szakította fel. A hollandiai baleset miatt a magyar rendőrség a holland hatóságokkal is felvette a kapcsolatot. Emellett, „a vizsgálat teljessége érdekében”, felvették a kapcsolatot a Duna menti tagállamok valamennyi társhatóságával is, derül ki a szombat reggeli közleményből.

Rovatok