Index Vakbarát Hírportál

Újabb vízszintemelkedés nehezíti a Hableány kiemelését

2019. június 8., szombat 12:42

Az országban jelenleg 300 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség. A Duna vízszintje és még tovább emelkedett, de várhatóan szombat estére elér Budapestig a szlovákiai vízvisszatartás hatása – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombat délelőtti jelentéséből. Az ideiglenes vízszintcsökkenés segíthet majd a folyóba süllyedt Hableány roncsainak kiemelésében.

Az OVF jelentése szerint a Duna hazai szakaszán és mellékfolyóin tapasztalt, hosszan elnyúló vízszintemelkedést az okozta, hogy a folyó magasabban fekvő vízgyűjtőin a huzamosabb meleg idő miatt jelentős hókészlet olvadt fel. A vízjárására azonban rövidtávon hatással lesz a korábban a szlovák vízügyi szervezettel egyeztetett és szombat hajnalban végrehajtott vízvisszatartás. Az ennek eredményeként kialakult vízszintcsökkenés várhatóan a szombat esti órákban éri el Budapestet.

A Duna budapesti vízállása szombat délelőtt 11 órakor 477 centiméter volt, ami további 11 centiméteres emelkedést jelent a pénteki álláshoz képest. 400 centiméteres szint alá várhatóan jövő héten a kedd délelőtti órákban apad a vízszint.

A vízállás most azért különösen fontos, mert többek között ezen múlik, hogy a Clark Ádám hajódaru nekikezdhet-e a május 29-én elsüllyedt Hableány roncsainak kiemeléséhez. Erre várhatóan vasárnap kerülhet sor. A művelethez nagyjából 420 centis vízállás szükséges. A mentés szombati előkészületeit ebben a cikkben követhetik.

(Borítókép: Szekeres Máté / Index)

Rovatok