Index Vakbarát Hírportál

A fideszesek megszavazták, hogy ne menesszék Handó Tündét

2019. június 11., kedd 14:39

Kezdeményezi-e az Országgyűlés Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnökének felmentését - tette fel a kérdést Latorczai János levezető elnök a parlament keddi plenáris ülésén. Az ellenzéki képviselők 54 igen szavazata mellett 120 kormánypárti vokssal, tartózkodás nélkül a képviselők arról döntöttek, hogy Handó Tünde maradhat az OBH elnöke.  

Az Országos Bírói Tanács (OBT) május eleji ülésén elfogadott határozatával kezdeményezte Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) vezetőjének felmentését. 

"Az OBT az elmúlt időszakban több alkalommal is vizsgálta az OBH elnökére vonatkozó törvényi kötelezettségek teljesítését. Kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását. A törvénysértések miatt az OBT összesen nyolc alkalommal élt jelzéssel az OBH elnöke felé, továbbá megállapította, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladata tekintetében 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének" - írta közleményében az OBT. 

Az OBT határozatát a parlament Igazságügyi Bizottsága múlt hét pénteken megvizsgálta, és azt javasolta a képviselőknek, hogy ne támogassák az OBT álláspontját. Információink szerint minderről valódi vita nélkül, mindössze félórás ülésen döntött a bizottság fideszes többsége - írtuk korábbi cikkünkben, amely szerint a kormánypárti képviselők nem reagáltak a dokumentumban leírt törvénysértésekre. Az Igazságügyi Bizottság ülésén történtekről itt írtunk bővebben. 

Sokszor írtunk arról, az OBH és az OBT között tavaly tavasszal alakult ki nézeteltérés, miután áprilisban és májusban a bírói tanács 28 választott tagja és póttagja közül 17-en lemondtak, az OBH elnöke pedig az őt felügyelő OBT működését a testület létszámára hivatkozva törvénysértőnek nyilvánította.

Rovatok