Index Vakbarát Hírportál

Ősztől költözhet a Terrorelhárítási Információs Központ a Fehérvári útra

2019. június 13., csütörtök 09:06

Ősztől költözik be Fehérvári úti ingatlanába a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, vagyis a TIBEK, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), írja a Magyar Hírlap. 

A kormány még 2016-ban hozott határozatot arról, hogy az AH a Fehérvári útra költözik, és ehhez összesen 15,4 milliárdos forrást biztosítottak.

Az épület felújításához később többletforrást is biztosítottak: tavaly 5,9 milliárdot, az idei évre 5 milliárd forintot. 

Az AH, a TIBEK és a Kormányzati Adatközpont elhelyezésére kijelölt ingatlant úgy újították fel, hogy a védett titkosszolgálati objektumokkal szemben támasztott követelményeknek megfeleljen, írja a lap.  A központ a teljes géptermi környezettel már tavaly óta üzemel is. Egyébként a TIBEK feladata a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozásának, elemzésének eredményeként a lehető legátfogóbb kép összeállítása az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről, a belső biztonsági helyzetről, a közbiztonság állapotáról.

Az ingatlan felújítása évek óta tart, az épületet még 1914-ben építtette az Ericsson híradástechnikai eszközök gyártására, majd később egy gyár része lett, ami 2000-ben megszűnt. 

(Borítókép:  Az Alkotmányvédelmi Hivatala Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ valamint a Kormányzati Adatközpont épülő székházának Sopron utcai homlokzata. - fotó:  Nagy Zoltán  / MTI)

Rovatok