Index Vakbarát Hírportál

Megőrül az ország a szúnyogoktól, a katasztrófavédelem több száz hektáron permetez

2019. június 17., hétfő 13:17

Április 30-a óta eddig 300 településen, 158 ezer hektáron léptek fel a vérszívók ellen, írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ezen a héten 436 településen fognak szúnyogot irtani, összesen 100 ezer hektáron.

Az elmúlt héten több száz, szúnyoggyérítésre vonatkozó kérelem érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek elbírálása folyamatos. A menetrendet itt találja.

A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni, írják. A katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezési munkálatokat: 

A szúnyogkirályság oka a katasztrófavédelem szerint „a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg". Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

Országos szúnyoginvázióról lehet beszélni, írta közleményében a katasztrófavédelem.

Több településen is elmaradt a légi szúnyoggyérítés a Dunakanyarban, Csongrád megyében, Kaposvárnál és a Balaton partján. A földi kezeléseket minden tervezett területen sikerült elvégezni, így a Szigetközben, a Dunakanyarban és a főváros kijelölt kerületeiben, valamint Csongrád megyében és a Csepel-sziget településein későbbi kezdéssel ugyan, de megvoltak a kezelések. A Duna és a Tisza árterületein visszamaradt vizekben biológiai lárvagyérítéseket is végeztek.

Az érintett önkormányzatok minden esetben egyedi értesítést kapnak a szúnyoggyérítés idejéről. A katasztrófavédelem által végzett szúnyoggyérítést az önkormányzatok kiegészíthetik, saját költségük terhére a települések is végeztethetnek szúnyoggyérítést.

(Borítókép:  Szúnyogirtás az egyetemvárosi tónál Miskolcon 2019. május 25-én.  A védekezés során olyan környezetbarát készítmény kerül a környezetbe amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el más élőlényekre és a környezetre ártalmatlan. - fotó:  Vajda János / MTI)

Rovatok