Index Vakbarát Hírportál

Gulyás: Jön a gigaszúnyogirtás, Kálmán Olga ígéretei pedig súlytalanok

2019. június 20., csütörtök 11:03

Az EU-s helyzetről és a költségvetési törvényről tárgyalt a kormány szerdán, Gulyás Gergely miniszter ezekkel kezdte a csütörtöki kormányinfót. 

Gulyás azt mondta, a ma kezdődő uniós csúcs a személyi kérdések és a következő 5 éves ciklusra vonatkozó tervek miatt fontos. "Olyan döntéseket kell hozni, hogy az EU az eddigi sikertelenség helyett a siker irányába haladjon", mondta. A kormány szorgalmazza, hogy a tagállami gazdaságpolitikának komoly teret kell hagyni, "továbbá az EU-nak egyértelműen ki kell mondania, hogy van egy meghatározó kultúra, a keresztény kultúra", meg kell védje az üldözött keresztény közösségeket. A V4-ek nem támogatják Manfred Weber kinevezését, sem a csúcsjelölti rendszert. Olyan vezetők kellenek, akik nem támadnak tagállamokat, Weber nem ilyen, mondta. Ami még a stratégiát illeti: Magyarország szerint jó lenne, ha a Nyugat-Balkán felé nyitna az EU, de ez nincs napirenden.

Gulyás aztán címszavakban ismertette a kormány szemszögéből legfontosabb pontokat a költségvetési törvényről:

A kormány a szerdai ülésén a szúnyoghelyzettel is foglalkozott. Azt mondta, a lehető legszerencsétlenebb az időjárás, mert volt sok csapadék (jó a szúnyogoknak), utána jött a nagy kánikula (nem lehet irtani). A kormány ezért plusz forrásokat biztosít a szúnyoggyérítésre. 

A következő hetekben minden eddiginél több szúnyogirtás lesz. Nem fognak megszűnni a szúnyogok, de élhetőbbé válnak a mindennapok, mondta Gulyás.

Országos lesz az irtás, de elsőbbséget élvezhetnek turisztikailag kiemelt helyek. A Katasztrófavédelem a felelőse, irtási terv kell, a BM által kért pénzt meg fogja kapni. Százmilliós, akár milliárdos összegekről is szó lehet. Repülőgépes gyérítés a leghatékonyabb. A gyérítés egyébként most is zajlik, ez fog megerősödni majd. 

A kormány köszönetet mond a Szabadságkoncerten résztvevőknek, nézőknek, fellépőknek, Schmidt Máriának, mondta a miniszter.

Újságírói kérdésekre Gulyás azt mondta, hogy 

Rovatok