Index Vakbarát Hírportál

Villámárvíz pusztított Baranya megyében

2019. június 22., szombat 19:57

A szélsőséges időjárás a Baranya megyei Kátolyt sem kímélte. A községben villámárvíz pusztított pénteken egy hatalmas felhőszakadás után. A hirtelen jött sok esőtől megáradt a közeli Karasica-patak, ami elmosta Kátolyt. 

A villámárvizek idején jellemzően rövid idő alatt kis területen nagy mennyiségű víz gyűlik össze, amely általában négy-hat óra alatt levonul. 

Az RTL Híradó szerint a hömpölygő víz percek alatt árasztotta el az utcákat. Az áradás ajtókat szakított le, ablakokon át öntötte el a víz a házakat. Az erős sodrás mindent magával vitt, ami az útjába került, kerítéseket, korlátokat emelt ki a helyéről. Nagyon sok háziállat nem élte túl az áradást. 

Ilyet még nem láttam. Ilyen még nem volt. Még a kerítést is elvitte. Az összes termés, minden tönkrement. És az állatok... Volt húsz csibénk, maradt öt. 

– mondta az egyik helyi lakos. 

A tűzoltók alig találták meg, hova riasztották őket. Még szombaton is markológépekkel takarították az iszapot az utcáról és a kertekből.  Egyes házakban 20-30 centi iszap rakódott le. 

Négy ház lakhatatlanná vált. Azokat, akik nem tudtak hova menni, a helyi iskolában szállásolták el. Hogy mekkora okozott a villámárvíz még nem tudni pontosan.

Özönlött a víz. Vízszintesen esett az eső, jéggel. Olyan szél volt, hogy itt a szemben lévő fát úgy vitte ki, mint a sicc. Leverte a cserepeket, beázott az összes helyiség. 

– mondta egy másik helyi lakos, aki állítása szerint, ilyen ítéletidőt csak filmekben látott. 

Az elmúlt hónapban már többször pusztítottak villámárvizek Magyarországon. Ilyenkor a föld sok esetben nem tudja elnyelni és a csatornák sem tudják elvezetni a gyorsan érkező, nagy mennyiségű csapadékot, így rendkívüli intézkedésekre van szükség a védekezésben érintett szervezetek – helyi önkormányzatok, vízügy, katasztrófavédelem – részéről.

Ezért fejlesztett ki egy villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével

Rovatok