Index Vakbarát Hírportál

Nyugalomra int a Csatornázási Művek, nem tőlük került szennyvíz a Dunába

2019. június 28., péntek 14:36

Egy helyi horgászcsoport zárt Facebook-oldalán kezdett terjedni a hír, hogy Újpestnél szennyvizet láttak a Dunában, a posztoló szerint egyértelműen a Csatornázási Művek újpesti telepe engedhette be a folyóba a szennyvizet.

Betét! Popsitörlő!,

írta. 

Megkerestük a Fővárosi Csatornázási Műveket, hogy mit szólnak ehhez,

A VÁLASZUK SZERINT AZONBAN KIZÁRT, HOGY ILYEN TÖRTÉNHETETT.

"Az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepről szennyvíz nem került és nem is kerülhetett a Dunába", írták. "A tisztítótelepről darabos szennyeződések – a technológiai kialakításnak köszönhetően – semmilyen körülmények között nem tudnak a folyóba kerülni. A telepen munkatársaink éjjel-nappal felügyelik és ellenőrzik a technológiai egységeket és gépészeti berendezéseket, és minden egyes eseményt dokumentálnak", írta megkeresésünkre a cég, így folytatva:

Megkeresésüket követően természetesen mindent újra ellenőriztünk, így minden kétséget kizáróan kijelenthetjük: az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepről nem távozott tisztítatlan szennyvíz az élővízbe! 

A cég hozzáfűzte, hogy megtévesztő jelenséget tud produkálni az, ha a magas dunai vízállás szennyeződéseket szállít magával, melyek aztán a kiömlőben lerakódnak, panganak, majd nagyobb hullámzás esetén megmozdulnak. "Ezek könnyen kelthetik azt a téves képzetet, hogy a hulladékok a telepről jutottak ki a Dunába", zárták levelüket.

Rovatok