Index Vakbarát Hírportál

Budapesti Tudományos Akadémiát ígér Karácsony Gergely

2019. július 3., szerda 19:59 | aznap frissítve

Ha megválasztják főpolgármesternek, Karácsony Gergely létre akarja hozni a Budapesti Tudományos Akadémiát. Az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje ezt szerdán, a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt tartott sajtótájékoztatón ígérte meg.

Karácsony szerint az őszi önkormányzati választás után a gazdasági élet szereplőivel és az autonóm tudományos műhelyekkel közösen visszateszik a tudás alapú gazdaság térképére Budapestet, írja az MTI. A  Budapesti Tudományos Akadémia persze nem tudja majd pótolni az államosított kutatói hálózatokat, de Karácsony szerint létrejöhet egy olyan összefogás, amelyik elsősorban a budapesti gazdaságot érintő, magas hozzáadott értékű iparágakban képes lehet pótolni a parlamenti döntéssel okozott veszteséget.

Egy kérdésre elismerte, hogy Budapest önmagában nem képes finanszírozni a kutatásokat, ezért a főváros elsősorban az uniós forrásokhoz szükséges önrész biztosításával és az önkormányzati partnerséggel járul hozzá a rendszer működéséhez. 

A sajtótájékoztatón Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke "a világ szégyenének" nevezte az MTA kutatóhálózatának elvételét. A politikus azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök nem tűri, hogy nem tudja befolyásolni a ku tatók munkáját és már a tudományra szánt uniós forrásokat is követeli. A  Párbeszéd több ellenzéki párttal közösen az Alkotmánybíróságon támadja meg a keddi parlamenti döntést.

Karácsony Gergely még a következőkről beszélt: 

Rovatok