Index Vakbarát Hírportál

Direkt36: Orbán Trump segítségét kérte a civilek ellen, de az amerikai elnök kitért a kérés elől

2019. július 3., szerda 11:01

Orbán Viktor miniszterelnök május 13-án a Fehér Házban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel, akivel négyszemközti megbeszélést folytatott, majd pedig a magyar és az amerikai delegáció plenáris ülésen vett részt. Ezen a találkozón pedig a Direkt36 cikke szerint szó esett egy kényesebb témáról is:

"Magyar és külföldi diplomáciai források szerint Orbán arra próbálta meg rávenni Trumpot, hogy segítse a független magyar civil szervezetek elleni magyar kormányzati törekvéseket. Cserébe azt ajánlotta, hogy nem fog akadályt gördíteni egy készülőben lévő sokszáz millió dolláros amerikai fegyverüzlet elé"

- írja a lap. Egy légvédelmi rakétarendszer beszerzéséért cserébe tehát a cikk szerint azt kérte Orbán, hogy "gyakoroljon nyomást Norvégiára az úgynevezett Norvég Alap magyar civil szervezeteknek szóló 7 milliárd forintja ügyében".

Az erről szóló magyar támadásokról sokszor írtunk, a lényege, hogy a norvégok azt szeretnék, ha a kormányzati hatalomtól valóban független szervezet végezze a pénz egy részének - a 70 milliárd 10%-áról van vita - elosztását, míg Orbánék nem nagyon tudnak megtűrni ilyesmit, így mindenképp azt akarták, hogy ha már jön ez a pénz, ők dönthessenek annak sorsáról. Ebben kérte Orbán az amerikaiak segítségét.

A kérést az anyag szerint Trump Norvégia méltatásával hárította el, mondván, ő nagyon szereti Norvégiát. A magyar külügy nem reagált a lap megkereséseire, az amerikaiak ezt az ügyet a magyarok és norvégok saját ügyének tekintik, Norvégia budapesti nagykövete azonban annyit közölt: "tudnak róla, hogy a magyar diplomaták felvetették a témát az amerikaiaknak, de a civil szervezetek függetlenségét fontosnak tartják, és a két ügy nem kapcsolható össze" - írja a cikk.

A tájékozott, aktív és független civil társadalom létfontosságú egy jól működő demokráciában. Aggasztónak tartjuk, hogy a magyar hatóságok által hozott, a civil társadalomra vonatkozó intézkedések szűkítik a teret a magyar civil szervezetek legális tevékenységei előtt (...) a más szereplők bevonására és az ügyek összekapcsolására tett kísérletek nem fogják megváltoztatni az álláspontunkat

- nyilatkozta a lapnak a norvég nagykövet. További részletek az eredeti cikkben.

Rovatok