Index Vakbarát Hírportál

Álneveken, hamis papírokkal csalt ki jachtokat, még halottnak is nyilváníttatta magát

2019. július 5., péntek 10:20 | aznap frissítve

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség három emberrel szemben emelt vádat, miután egyikük üzletszerűen vitt el bérelt járműveket, majd azokat valótlan adatokkal értékesítette. 

A vádirat lényege szerint egy 42 éves férfi korábban évekig Spanyolországban élt, így ott hely, és nyelvismerettel, valamint kapcsolati tőkével rendelkezett. A férfi 2015-től 2017-ig külföldön, döntően Spanyolországban járműveket – gépkocsikat, munkagépeket, jachtokat – bérelt, úgy, hogy azokat nem kívánta visszaszolgáltatni, valódi személyazonoságát pedig hamis okmányokkal leplezte.

A járműveket egyedül, illetve az elkövetésbe bevont, és később a bérlésekben is közreműködő 45 éves női társa segítségével Magyarországra szállította, ahol az alvázszámok meghamisíttatása után azokat maga vagy egy 44 éves férfi társa értékesítette. Az egyik vádpont szerint a 42 éves férfi a bűncselekmények zavartalan elkövetése érdekében hamis halottvizsgálati bizonyítványt állított ki a saját nevére, amellyel ismeretlenül maradt társa segítségével 2016 júniusában halottnak nyilváníttatta magát.

A bűncselekménysorozatot a Budapesti Rendőr-főkapitányság szakította meg. A 42 éves férfi jelenleg letartóztatásban van, női társa bűnügyi felügyelet alatt áll. Ellenük az ügyészségek bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás, orgazdaság, közokirat-hamisítás bűntette, valamint több rendbeli üzletszerűen elkövetett orgazdaság, egyedi azonosító jel meghamisítása és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

Rovatok