Index Vakbarát Hírportál

Meglátogatja a magyar tranzitzónákat az ENSZ jelentéstevője

2019. július 10., szerda 12:13

Magyarországra jön az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) a menekültek és migránsok emberi jogaival foglalkozó független különleges jelentéstevője. Felipe González szerdán érkezik és jövő szerdáig lesz Magyarországon, ahol az ország hatályos törvényeit, ezek betartását, a hatósági intézkedéseket, valamint mindennek a menekültek és migránsok emberi jogaira gyakorolt hatását vizsgálja.

A jelentéstevő az érintett kormányzati szervekkel, az igazságszolgáltatás képviselőivel, az ENSZ ügynökségeivel, a civil szervezetekkel és a Magyarországon tartózkodó menekültekkel is találkozik.

ellátogat majd menekültügyi őrzött befogadó központokba, ideértve a gyermekek számára létrehozott központot, valamint idegenrendészeti fogdákba és a tranzitzónákba.

Gonzáles nem rögtön, csak 2020 júniusában nyújtja be jelentését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, de már jövő szerdán nyilvánosságra hozza magyarországi tapasztalatait és ajánlásokat is megfogalmaz a magyar hatóságok számára.

A chilei Felipe González Moralest 2017 júniusában nevezte ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a menekültek és migránsok emberi jogaival foglalkozó különleges jelentéstevőnek egy kezdeti három éves időszakra. Különleges jelentéstevőként független a kormányoktól és a szervezetektől, valamint egyéni minőségében jár el, fizetést pedig nem kap munkájáért.

A helyszíni szemle, a magyar tranzitzónákban tett látogatás jelentősége, hogy az elmúlt hónapokban is többször súlyos vádak merültek fel a magyar hatóságok eljárásával, így a magyarországi emberi jogi helyzettel kapcsolatban.

Rovatok