Index Vakbarát Hírportál

Jövő hétvégén visszatérhet a kánikula

2019. július 12., péntek 20:37

Ugyan nem most szombat-vasárnap, de a jövő héten már visszatérhet a kánikula az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint.

Sokat változtak a számítógépes előrejelzések egy nap alatt, most épp egyértelmű és határozott melegedést mutatnak a jövő hét második felében. Addig be kell érnünk egy csapadékosabb és hűvös hétvégével és egy mérsékelten meleg, de már napfényesebb hétkezdettel.

A mostani hétvége még felejtős lesz, zivatar és a felhőszakadás miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Vasárnap is hasonló lesz az időjárás, de a Dunántúlon már számíthatunk némi javulásra.

A jövő hét elejétől fokozatosan egyre kevesebb lesz a felhő és a hőmérséklet is szép lassan emelkedésnek indul.

A felejtős hétvége

Északnyugatról érkezett hozzánk egy légörvény pénteken, annak a melegfronti szakasza borította be a Dunántúlt. A videóban a meteorológus szerint elég ritka, hogy melegfrontnak ilyen vastag felhőzete érkezzen fölénk.

Szombaton már a hidegfronti rész alakítja időjárásunkat, északi, északnyugati irányból érkeznek a felhők és az esők. A hőmérséklet általában 20 fok körül alakul, és jelentős mennyiségű eső is eshet.

Az Adria környékén is kellemetlen időre számíthatunk, de az elmúlt napokra jellemző pusztító viharokra már nem kell készülni.

Vasárnap már több órára kisüthet a Nap, főleg a Dunántúlon, keleten viszont felhősebb lesz az ég. Megfordul a hőmérséklet eloszlása, nyugaton 24 fok körül, keleten 20 fok körül lesz az átlag. 

A reményteli jövő hétvége

Tehát a jövő hét elején már melegedni kezd a levegő, igaz, alig észrevehetően, viszont a csapadék valószínűsége jelentősen lecsökken. Ami új a számításokban, az a jövő hét második felének időjárása: melegedés kezdődik, akár a kánikula is visszatérhet, de ez még elég bizonytalan. 

Az alábbi ábrán láthatjuk a mostani számításokat:

 Jövő héten csapadék egyedül csütörtök-péntek környékén érkezhet.

Rovatok