Index Vakbarát Hírportál

Elutasította Habony Árpád kérelmét az Alkotmánybíróság

2019. július 16., kedd 16:57 | aznap frissítve

Az Alkotmánybíróságig jutott Habony Árpád pere, amit azért indított, mert a sajtó bemutatott róla egy videót, amin egy ibizai, Heart nevű, drága szórakozóhelyen mulatott. A rejtélyes miniszterelnöki tanácsadó szerint ő csak nyaralt, és azok a sajtótermékek, amelyek közölték a videót vagy az abból készült képeket, megsértették a képmáshoz való jogát. Habony sérelmezte, hogy úgy közölték a lapok a videót, hogy ahhoz ő nem járult hozzá.

Az AB elutasította a panaszt.

A videó azóta már nem látható a szórakozóhely oldalán, de az Index lementette, erről van szó:

Habony a Heart-ban

A most már egészen az Alkotmánybíróságig jutott ügyben Habony jogi képviselőjének az érveivel szemben az volt az ellenérv, hogy a miniszterelnöki tanácsadóról egy olyan helyen készült felvétel, ahová csak jeggyel lehetett bemenni, és a jegy megvásárlásával a vendégek beleegyeznek abba, hogy felvételt készítenek róluk. Ennek kapcsán az Alkotmánybíróság határozata megjegyzi, hogy ha valaki magánéletének valamely elemét önként nyilvánosságra hozza, akkor ezen információ vonatkozásában már nem hivatkozhat a magánszférájának védelmére. Emellett az is fontos érv volt, hogy Habony kormányzati tanácsadóként ismert, ezért az életmódjával kapcsolatos információ a közvélemény érdeklődésére számot tarthat.

Az Alkotmánybíróság mostani, július közepén meghozott határozata szerint

a véleményszabadság nem korlátozódik a közhatalmat gyakorló személyek tevékenységének bemutatására, a közügyek szabad megvitatásához hozzájárulhat olyan személyek magatartása is, akik egyébként közhatalmat nem gyakorolnak formálisan,

különösen akkor, ha a közéleti vitának épp a magánélet egy szelete a tárgya – ilyen esetben a véleménynyilvánítás szabadságát kell előnyben részesíteni a személyiségi jogokkal szemben.

Habonynak nem ez az első hasonló csörtéje a magyar sajtóval, korábban azt próbálta elérni, hogy a bíróságok mondják ki róla, hogy nem közszereplő. Habony ezzel jelentősen korlátozta volna a róla jogszerűen készíthető anyagokat. „Újságcikkek garmadája számolt be arról, hogy a rezsicsökkentéstől kezdve a miniszterelnök plebejus imázsán át a migránsellenességig terjedő ötleteivel milyen mértékben járult hozzá a kormányzat és Orbán stratégiai kommunikációjához. A tisztánlátást pedig épp a személye és a befolyása körüli titkolózás és ködösítés akadályozza a leginkább” – írtuk erről egy korábbi, az ügyet alaposabban körüljáró cikkünkben.

Rovatok