Index Vakbarát Hírportál

A Semmelweisen 442 pont kellett az orvosira

2019. július 24., szerda 20:00 | aznap frissítve

Fontosabb részletek, gyorselemzés

Megjelentek az idei felvételi ponthatárok, amelyekből kiderül, kit vettek fel az egyetemre. A szakok ponthatárai este 8 óra után váltak nyilvánossá a Felvi.hu oldalon. A diákok sms-t is kapnak eredményükről, de ezek kiküldésében lehetnek késések.

Az itt következő táblázatban néhány népszerű vagy fontos szak idei és tavalyi ponthatárait láthatja. A táblázatban minden esetben az állami (nem fizetős), nappali 3-4 éves alapképzések vagy 5-6 éves osztatlan képzések pontszámai szerepelnek. Összehasonlításként közöljük a tavalyi bejutási küszöböt is. A felvételin maximálisan 500 pontot lehet elérni. 

Hogy jön össze az 500 pont?

A maximális 500 pontot a következőképpen lehet elérni: 200 pontot lehet szerezni a középiskolai teljesítmény és az érettségi eredménye alapján, 200 pontot a szakon meghatározott két tantárgy érettségijének eredményéből, és maximum 100 többletpont jár a nyelvvizsgáért, tanulmányi versenyen elért eredményért vagy az emelt szintű érettségiért.

Az összes szak felvételi ponthatárát a Felvi.hu -n lehet megnézni.

A jelentkezők idén is több helyre jelentkezhettek. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt: az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

A bejutási ponthatárok több tényező függvényeként alakulnak ki. Alapvetően az határozza meg őket, hogy egy szakon hány hely van, és oda hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek. Ha egy szakon alacsony vagy magas a ponthatár, az még nem jelenti azt, hogy ott gyengébb vagy erősebb a képzés. Magas lehet a ponthatár ott, ahova sok magas pontszámú jelentkező akar bejutni, de azon a szakon is, amelyre nagyon kevés (1-5) embert vesznek fel és nagyon kevesen jelentkeznek rá magas pontszámmal. Több olyan szak van, amelyre  csak kevés állami ösztöndíjas hallgatót lehet felvenni, ezért ott eleve magasan húzzák meg a ponthatárt. A nagyobb létszámú szakok összehasonlításánál ezért érdemesebb a felvettek átlagpontszámát  figyelni. 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 10 170 elsőéves kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. Soha nem volt ilyen magas az új hallgatók száma, a tavalyi évhez képest több mint 400-zal több embert vettek fel. Az ELTE portfóliójában tavaly megjelent gazdálkodástudományi képzések népszerűsége várakozáson felüli, közölte az egyetem. A magyar jelentkezők számára angol nyelven indított képzéseken is nagyarányú a növekedés: az előző évhez képest csaknem 30 százalékkal többen kezdhetik meg tanulmányaikat angol nyelven. Az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár (475 pont) három tanáriszakon jelent meg: ezt azoknak kellett elérnie, akik matematikatanár – orosz nyelv és kultúratanára, német nyelv és kultúra tanára – francia nyelv és kultúra tanára, valamint történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára – latin nyelv és kultúra tanárának kívánnak tanulni. Ezekre a ritka szakpárokra 1-5 embert vesznek fel.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 4774 új hallgató kezdheti meg tanulmányait idén, kiemelkedően magasak az átlagpontszámok és magasak a felvételi létszámok. Az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma csaknem 419 pont.  Az egyetemre jelentkező több mint 11 ezer diák 21 százaléka valamelyik mesterképzést jelölte meg, ami 7,5 százalékponttal magasabb az országos aránynál. Mesterképzésben közel ezer fő kezdheti meg ősszel tanulmányait, illetve további több mint ezer fő nyert felvételt idén januárban a BME mesterszakjainak valamelyikére. A Műegyetem a mesterképzési szakokat a gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen tényezőnek tartja a jövő mérnökeinek felkészültsége szempontjából, ezért kifejezetten ösztönzi az alapképzésben tanuló hallgatóit a továbbtanulásra, közölte az egyetem. Tavalyhoz képest jelentősen, közel 50 százalékkal emelkedett az angol nyelvű képzés iránt érdeklődők száma is. A BME a Stipendium Hungaricum Ösztöndíj keretében a világ minden részéből több mint 700 jelentkezőt vett fel. 

A Semmelweis Egyetem hat karára összesen 2119 hallgatót vettek fel, akik közül 84-en önköltséges formában tanulnak majd. Az orvosi és a fogorvosi képzésre továbbra is mintegy háromszoros a túljelentkezés az elsőhelyes jelentkezők számát nézve. Az államilag finanszírozott általános orvosi szakra 442 pontra volt szükség a bejutáshoz, de a képzésre felvettek átlagpontszáma meghaladja a 460-at. A korábbi évekhez hasonlóan a gyógytornász és a dietetikus képzés esetében a legmagasabb a ponthatár, az államilag támogatott alapképzés esetében előbbinél 439, utóbbinál 417 pontot kellett elérni a felvételhez. A Fogorvostudományi Karra (FOK) való bejutáshoz a tavalyival megegyezően magas, 434 pontra volt szükség. Most 96-an nyertek felvételt. A Gyógyszerésztudományi Karon tovább emelkedett a ponthatár, idén a tavalyihoz képest hattal több, 398 pontra volt szükség a bejutáshoz. A tavalyi 150 helyett idén 163-an kezdhetik el a tanulmányaikat, ketten költségtérítéses képzésben (ezen 410 lett a ponthatár).  

A Szegedi Tudományegyetem összesen 6159 új hallgatót vett fel. Még zajlik a külföldi hallgatók felvételi eljárása, így várhatóan több mint 7500 gólya kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. Jelentősen nőtt az orvos- és egészségtudomány, az informatika, a gazdaság-, a jogi-, a bölcsész- és a természettudományi képzési területre felvettek, valamint a távoktatásban résztvevők száma. A most felvettek közül állami ösztöndíjas képzésen 5141, önköltséges finanszírozási formában 1018 új hallgató tanulhat. A legmagasabb pontszámmal – 455 ponttal – az Állam- és Jogtudományi Kar állami ösztöndíjas nemzetközi tanulmányok szakára lehetett bejutni. Magas pontszám kellett az állami ösztöndíjas helyekre a pszichológia (443 pont), a kommunikáció- és médiatudomány (441 pont), a jogász (440 pont), az általános orvos (428 pont), a fogorvos (427 pont), a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási (416 pont), az ápolás és betegellátás - gyógytornász (403 pont), a kereskedelem és marketing (402 pont), a gazdálkodási és menedzsment (400 pont), valamint a pénzügy és számvitel (400 pont) nappali munkarendű szakokon is.  

 Borítókép: Csomor Ádám / Index

Rovatok