Index Vakbarát Hírportál

Fertő tó barátai: Természetvédelmi és tájképi szempontból aggályos az óriásberuházás

2019. július 25., csütörtök 15:59

Elkészültek a tervek az ország legnagyobb, 30 milliárd forintos kiemelt turisztikai fejlesztéséhez a Fertő tó partján, a tervezett óriásberuházás miatt pedig megalakult a Fertő tó barátai nevű civil mozgalom, hogy a beruházással kapcsolatban pótolja a társadalmi egyeztetés hiányát, feltárja a beruházás problematikus elemeit, és az érintettek bevonásával javaslatokat tegyen azok módosítására.

A Fertő tó barátai egy sajtótájékoztatón közölték, hogy Fertő-part fejlesztését fontosnak tartják, de kifogásolják, hogy a projekt kidolgozásánál nem vonták be a régió lakosságát, és hogy a kész projekt olyan elemeket tartalmaz, amik természetvédelmi és tájképi szempontból aggályosak, gazdasági szempontból pedig homályosak - mondták.

Hiányos társadalmi egyeztetés

Az érintett soproni és Fertő környéki polgárok alig kaptak lehetőséget arra, hogy tájékozódjanak és elmondják véleményüket a Fertő-part fejlesztésével kapcsolatban, a projekt több fontos részletét pedig a mai napig homály fedi - írja a szervezet a közleményében.  

A soproni önkormányzat által alkalmazott eljárás nem az érintettek véleményének megismerésére és figyelembe vételére, hanem a kritika elhárítására irányult szerintük.  A véleményezési eljárás eleve csak a településrendezési módosításokra vonatkozott, és nem a turisztikai projekt konkrét elemeire: például látogatóközpont vagy a szálloda létesítésére.

Aggályos szerintük, hogy a köztulajdont képező fertői vízitelep fejlesztésébe az érintettek érdemben nem szólhattak bele. Senki nem kérdezte meg tőlük,hogy milyen Fertő-partot szeretnének: mekkora legyen a strand és a kikötő, legyen-e egyáltalán szálloda. 

Homályos gazdasági részletek

Azt írják, homály fedi, ki viseli majd a vízitelep üzemeltetésének és karbantartásának költségeit, és kié lesz a szállodából és kikötőből befolyó haszon. Mekkora költségekre és haszonra lehet egyáltalán számítani. Melyik ügyfeleknek milyen módon állapítják majd meg a csónak- és hajóhelyek bérleti díját. 

Attól félnek, hogy a turisztikai óriáslétesítmény üzemeltetésének költségei elsősorban a közösségre hárulnak majd, míg a haszon elsősorban magánzsebekbe vándorol.

Természetvédelmi és tájképi aggályok

Mind természetvédelmi, mind tájképi szempontból aggályosnak tartják a a tervezett beruházás néhány  központi elemét:

Az épületek tervezett építészeti kivitelezése, a sok beton nem illeszkedik a táj jellegzetességéhez - írják. 

A meglévő nádtetős cölöpházak szolgáltathatnának mintát tájba illő építészeti megoldásra – a cölöpházakat viszont le akarják bontani.

Úgy vélik, a beruházás hatalmas mérete miatt veszélyt jelent a környék fokozottan védett természetére (Natura2000, Fertő-Hanság Nemzeti Park).

A projekt tájidegen építészeti stílusával lemond a magyar kultúra helyi értékeiről egy jellegtelen nemzetközi turisztikai trend javára, és figyelmen kívül hagyja a terület világörökségi státuszát - vélik a lokálpatrióták.

Felszólítják a soproni önkormányzatot, hogy

Rovatok