Index Vakbarát Hírportál

Trump terrorszervezetté nyilvánítaná az Antifát

2019. július 28., vasárnap 07:18

Donald Trump amerikai elnök szombati Twitter-üzenetében azt írta, hogy fontolgatja a magát Antifasiszta Akciónak (röviden: Antifa) nevező, baloldali, radikális baloldali és autonóm csoportokat összefogó mozgalom terrorszervezetté nyilvánítását az Egyesült Államokban.

"Megfontolás tárgya, hogy a terror nagy szervezetei közé sorolják (az MS-13-mal és másokkal együtt) az Antifát, a radikális baloldal gyogyósait, akik baseball ütőkkel ütlegelnek embereket (de csak a nem küzdő feleket)" - írta az amerikai elnök. "Ez megkönnyítené a rendőrség munkáját" - tette hozzá.

Az MTI beszámolója felidézi, hogy Trump az utóbbi időben ismételten bírálta az Antifa mozgalmat. Észak-karolinai kampányfellépésén például "beteg, rossz embereknek" nevezte a mozgalom aktivistáit.
Az amerikai Rágalmazás Elleni Liga (ADL) gyűlölet bűncselekményekkel foglalkozó szervezet szerint nem lehet pontosan tudni, hogy az Antifa mozgalomnak az Egyesült Államokban mennyi aktív tagja van, mivel csoportok, hálózatok és magánszemélyek laza szövetségéről van szó.

Július közepén Ted Cruz és Bill Cassidy republikánus párti szenátor egy határozattervezetet terjesztett be arról, hogy az Antifa mozgalomhoz köthető csoportokat belföldi terrorszervezetté kellene minősíteni. Cassidy szerint az Antifa aktivistái "terroristák, maszkot viselő, erőszakos zsarnokok, akik a fasizmus ellen valódi fasizmussal küzdenek". A két szenátor kezdeményezése indoklásaként egyebek között az Andy Ngo konzervatív újságíró elleni támadásra utalt. Amerikai sajtóértesülések szerint Ngo jobboldali tüntetők és Antifa-aktivisták összecsapásában sebesült meg Portlandben egy június végi tüntetésen.

Rovatok