Index Vakbarát Hírportál

Egy barátja figyelmeztette Beer Miklóst, hogy fogja be a száját

2019. július 29., hétfő 08:01

Azt nem mondták meg, hogy mit mondjak, csak azt, hogy fogjam be a szájam, ez tényleg elhangzott

- ezt Beer Miklós leköszönő váci megyés püspök mondta a hvg.hu-nak adott hosszabb interjúban.  Az interjúból kiderül, hogy egy politikai szerepet vállaló barátja szólt neki, de az illető nevét nem akarta elárulni.

Beer utódját augusztus 24-én megválasztják, ő nyugdíjas püspök lesz. A püspöki címem megmarad, de szabadúszó leszek. Bármilyen feladatot elvállalhatok, amire meghívnak, megszervezhetem a programjaimat - mondta Beer a jövőjéről. "Ami egyre jobban foglalkoztat, az az, hogy hátha régi baráti kapcsolataim alapján bele tudnék vágni egy hajléktalanmentő misszióba vagy egy cigányság-felzárkóztató programba."

A katolikus egyház állapotáról szólva elmondta, mindannyian rájöttek arra, hogy a kereteket, a megszokott struktúrát át kell gondolni. "Új hangra van szükségünk. A hangsúlyokat át kell tenni - a klerikális egyházstruktúra csapdájából ki kell lépni. A papság létszáma drasztikusan lecsökkent ez alatt a 20 év alatt is, a váci egyházmegyében a papság létszáma egynegyedével csökkent."

Ott vagyunk a templomban, mi, papok, beszélünk, de ha senki nem érti vagy nem érdekli őket az egyházi zsargon, akkor mi értelme van. Mondani is kell valamit

- mondta. 

Bár több kérdésben a liberális elvekkel ellentétes álláspontot képvisel, mivel az elmúlt években ellenzéki médiumoknak is nyilatkozott, kormányoldalról rásütötték az "ellenzéki püspök" bélyeget. Ezzel kapcsolatban Beer ezt mondta most a hvg.hu-nak: "Az zavar, hogy beskatulyáznak. Többször kaptam meg, hogy az ellenzéki oldalon állok. Azt tartom a legnagyobb problémának a mai magyar társadalomban, hogy nem beszéljük végig a problémákat. Nagyon beállt ez a jobb-baloldali megosztottság, amit a politika ránk erőltet, és ez megakadályozza a józan párbeszédet, gondolkozást. Amikor megszólaltam, és sokan nagyon megharagudtak rám, hogy miért van véleményem, én tényleg lelkiismereti kérdésnek fogtam fel és fogom fel ezt: mindenkit arra szeretnék rávezetni, hogy előítéletek nélkül gondolkozzunk, keressük a megoldást. Az egyházaink részéről az roppant nagy felelősség, hogy nem köteleződhetünk el a napi politikában."

Rovatok