Index Vakbarát Hírportál

Egy hétvége alatt 39 embernek kellett segíteni, hogy partra jusson a Balatonból

2019. július 29., hétfő 16:29

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai július 26-28. között 12 esetben összesen 39 személynek segítettek partra jutni. A Police.hu-n megjelent hír szerint az érintettek csónakokkal, vitorlásokkal és szörfökkel nem tudtak volna a vízirendőrök segítsége nélkül patra jutni. Szombatobn a Velencei-tóból hat embert kellett kimenteni

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A rendőrség szerint viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Rovatok