Index Vakbarát Hírportál

Végrehajtók jártak a lúgos támadóként elhíresült férfi házában

2019. július 29., hétfő 14:59

Több ingóságot is lefoglalt a végrehajtó a lúgos támadásként elhíresült ügy elkövetőjénél, Bene Krisztiánnál hétfőn. Ezekre a napokban írnak ki aukciót. Az öt évig húzódó ügy végén tavaly júliusban ítélték jogerősen tizenegy év börtönbüntetésre Benét, azt az orvost, aki az ítélet szerint 2013 márciusában maró lúggal öntötte le volt barátnője, Renner Erika nemi szervét és altestét, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele. 

A mostani lefoglalás apropója, hogy a Kúria hozta végleges ítélet szerint az áldozatnak különféle jogcímeken – a Bene által ellopott laptop és telefon miatt, valamint az évekig szóló tárgyalásokkal összefüggő egyéb költségek megtérítésére – 250 ezer forint kártérítést és további 489 ezer forintnyi bűnügyi költséget kell az elkövetőnek jogerősen megtérítenie. 

A 250 ezres kártérítést Renner Erika a napokban kapta meg. Benének ugyanis májusban  591 ezres kártérítést ítéltek meg rossz börtönkörülmények miatt. Az ezzel kapcsolatos határozat szerint ebből mindössze 250 ezret kaphat az áldozat. (Ugyanis, ha valakinek tartozása van és pénzhez jut, abból automatikusan vonhatják az összeget.) Ebből a támadónak ítélt kártérítésből kapta meg az áldozat a neki ítélt pénz egy részét.

A végzés viszont úgy szól, hogy a végrehajtási csoport "a sértett ezt meghaladó igényét elutasítja." A Fővárosi Törvényszék korábban az elutasítást azzal magyarázta, hogy a börtönkörülmények miatt Benének megítélt kártalanításból kizárólag a kártérítésként megítélt 250 ezres összeget lehetett levonni, a bűnügyi költségre vonatkozó tartozást nem. Ezzel a sértett szerint az a baj, hogy így az elkövető több pénzt kaphat, mint amit ő eddig összesen kapott.

Mivel Bene Krisztiánnak az összeg kifizetését a Magyar Állam nevében eljáró Igazságügyi Minisztérium utalja ki, megkérdeztük a minisztériumot, megkapta-e Bene Krisztián a börtönkörülmények miatt megítélt összeget, de semmit nem válaszoltak.

Háromszor ennyi pénz jár az áldozatnak

Renner Erikát összesen 738 951 forint illeti meg. Így aztán végrehajtás folyik az ügyben, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az eljáró végrehajtó az elkövető bevételeit lefoglalhatja, ingóságait értékesítheti egészen addig, amíg a sértett a bíróság által meghatározott összegben ki nincs fizetve.

Hétfőn rendőrökkel jelent meg a végrehajtó Bene Budapest-környéki családi házánál, és több ingóságát lefoglalták. Az ügyben eljáró végrehajtó, egyben a Végrehajtói Kamara elnöke, Schadl György az Indexnek azt mondta, hogy Bene néhány ingóságát jegyzőkönyvbe vették, de ténylegesen nem szállították el őket. A napokban viszont kiírják az aukciót ezekre a dolgokra, és

az ebből befolyt összeget Renner Erika Kapja.

Schadl nem árulta el, mekkora értékben foglalták le Bene ingóságait, részletesebben nem akart az ügyről beszélni.

Az ügyben megkerestük az áldozatot, Renner Erikát is, aki annyit mondott, egyelőre ő is csak tájékozódik arról, mi történt a végrehajtáson.

(Borítókép: Bene Krisztián a budapesti tárgyaláson 2018. február 16-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok