Index Vakbarát Hírportál

Pár millióért sajátítanák ki a Hős utcai lakásokat

2019. július 29., hétfő 08:21

A fővárosi kormányhivatal döntése alapján a kőbányai önkormányzat mindössze 5,5 millió forintos kártalanítás mellett kisajátíthatja az egyik Hős utcai tulajdonos 25 négyzetméteres lakását - írja a Népszava. A hírhedté vált, lebontás előtt álló társasházban általában négy-hatmillió forint körüli összegeket kínál az önkormányzat az ingatlanokért, azonban ezt a lap szerint – néhány kivételtől eltekintve – a lakók nem fogadják el.

Eddig négy esetben indult kisajátítási eljárás, de a másik három ügyben még nincs döntés. 

A helyieket segítő Kontúr Közhasznú Egyesület szerint elfogadhatatlan az összeg, 5,5 millió forintból ugyanis legfeljebb olyan hátrányos helyzetű településen lehet ingatlant venni, ahol a közelben biztosan nincs munkahely.

A szervezet szerint ráadásul az indoklás is sántít: a kártalanítás összegét ugyanis egyebek mellett 2017-es ingatlanárak alapján határozták meg, mert „nem állt rendelkezésre” friss adat a hasonló adottságokkal rendelkező Diószegi utcából. Az egyik legnagyobb ingatlanközvetítő oldal adatai szerint egyébként a Diószegi utcában 15 millió forintot kell fizetni egy 25 négyzetméteres ingatlanért - jegyzi meg a Népszava.

Rovatok