Index Vakbarát Hírportál

Kósának igaza volt: Mád polgármestere tényleg iszik

2019. július 31., szerda 14:20

Valóban nem absztinens a borairól híres Mád első embere, aki előkerült Kósa Lajos Fidesz-alelnök önkormányzati példatárából. De azért nem is alkoholista.

Kizártnak tartom, hogy Mádon megválasszanak egy olyan polgármestert, aki deklaráltan antialkoholista

– ezzel kezdte elmagyarázni Kósa Lajos kedden azt, ki lehet alkalmas polgármester-, vagy képviselőjelölt az önkormányzati választásokon a Fidesz színeiben. Szerinte Szegeden a jelölt nem lehet a szabadtéri játékok, vagy Debrecenben a virágkarnevál ellen, egyébként is, „az az ideális polgármesterjelölt, akit megválasztanak”.

Ezzel kapcsolatban megkerestük a borairól híres tokaj-hegyaljai község független polgármesterét, Tatárka Józsefet, akit öt évvel ezelőtt (ellenjelölt híján) függetlenként 100 százalékos arányban választottak újra. Mád első embere szerint a Fidesz kampányfőnöke csak retorikai túlzásokkal élt a szavaiban.

Nem gondolom, hogy aki nem antialkoholista, az egyből alkoholista lenne

– mondta Tatárka, aki elismerte, hogy nem absztinens.

A borértés egy nagyon fontos dolog, és szerintem egy polgármester higgyen is abban, amiről beszél. Természetesen én is fogyasztok alkoholt, de nem többet, mint amennyit egy átlagos magyar szokott.

Kedvenc fajtája a furmint, ami szerinte a legzamatosabb szőlő Magyarországon. Polgármesteri és vállalkozói teendői mellett viszont nem fér bele a napi borfogyasztás, inkább csak heti rendszerességgel, a vasárnapi vacsorához szokott inni egy-két pohárral.

Mád a tokaji borvidék egyik legfelkapottabb települése lett az utóbbi években, az itt történt fejlesztések pedig országos szinten is felkeltették az érdeklődést a település iránt.

A polgármester elmondta, építész barátai szerint Mád az egyike az ország öt olyan településének, ahol nincs elrontva a településkép, erre pedig építeni kell a turizmusban is.

A fejlesztéseket pedig Tatárka helyesli: szerinte a környék természeti kincseit ki kell használni, az olyan értékei mellett pedig, mint a borászat, ki kell állni. Családján belül is van, aki a borászattal foglalkozik – a feleségének és az apósának vannak boros érdekeltségei, ezeknél pedig ő maga is besegít a napi dolgokban. 

Sokkal több köze viszont nincs a polgármesternek a szőlőhöz: bár régebben volt neki is szőlője, ma már csak a szállítmányozási cégével és a hivatallal foglalkozik.

Nem értettem olyan jól a borászathoz, mint mások

– mondta Tatárka.

Rovatok