Index Vakbarát Hírportál

Megint letartóztatták a Viking Sigyn kapitányát

2019. július 31., szerda 15:42

A bíróság szerda délután ismét elrendelte a Vikign Sigyn kapitányának letartóztatását, tudtuk meg Tóth M. Gábortól, a férfi védőjétől. A döntés ellen fellebbeztek, így az nem jogerős.

A nyomozási bíró osztotta azt az ügyészségi  álláspontot, miszerint csak a legsúlyosabb kényszerintézkedéssel biztosítható a terhelt jelenléte az eljárásban, illetve kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása 

– írj a Fővárosi Főügyészség az Indexhez eljuttatott közleményében. 

Tóth M. Gábor védő szerint ez az érvelés azért sem megalapozott ez az érvelés, mert a kapitány a bűnügyi felügyelet szabályait sem szegte meg, a baleset után két hónappal pedig a bizonyítékok megsemmisítésétől sem kell tartani. 

A 64 éves férfit szerda délelőtt bilincsben és vezetőszáron vezették be a tárgyalóteremben, ahol több mint három órán keresztül tartott a nem nyilvános ülés. A Budai Központi Kerületi Bíróság végül délután három órakor hirdetett ítéletet.

A Fővárosi Törvényszék Jurij C. letartóztatását június 13-án 15 millió forintos óvadék ellenében szüntette meg és a kapitányt bűnügyi felügyeletbe helyezte. Ez azt jelentette, hogy Budapest területét nem hagyhatta el, hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen és nyomkövetőt is viselnie kellett.

Polt Péter legfőbb ügyész a döntés után jogorvoslati indítványt nyújtott be a Kúrián, hogy mondja ki, a bíróságok törvénysértőn jártak el, amikor megszüntették a férfi letartóztatását. A Kúria ezt hétfőn ki is mondta, a Fővárosi Főügyészség pedig nem sokkal később megint indítványozta a kapitány letartóztatását. 

A rendőrség hétfő délután pedig újabb bűncselekménnyel gyanúsította meg a férfit és nem sokkal később őrizetbe is vette. Jurij C. ellen vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetésének vétsége mellett segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt folyik eljárás.

A férfi védője az Indexnek azt mondta, hogy az újabb gyanúsítás ellen panasszal éltek. A kapitány ugyanis részt vett a mentésben. 

A baleset után mentőgyűrűket dobott a Dunába és mentőcsónakot engedett a vízbe. A bíróság viszont osztotta az ügyészség álláspontját, miszerint a kapitánynak az arra megfelelő csatornán kellett volna jeleznie, hogy baleset történt. A bíróság védencem hárító magatartását is felrótta, amely a bíróság szerint szintén a letartóztatása mellett szóló érv. Álláspontom szerint a terheltnek joga van azt mondani, hogy ártatlan, amiért őt ezért nem érheti hátrány.

(Borítókép: A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok