Index Vakbarát Hírportál

Majdnem egymilliárdos támogatást kap Orbán Viktor svábhegyi gyülekezete

2019. augusztus 2., péntek 09:17

944 millió forintot kap jövőre a Svábhegyi Református Gyülekezet, amelynek Orbán Viktor is a tagja – derült ki a csütörtöki Magyar Közlönyből. A pénzt a svábhegyi református óvoda és a kapcsolódó kiszolgáló létesítmények felépítésére lehet fordítani.

Nem ez az első alkalom, amikor jelentős támogatást kap az államtól Orbán Viktor gyülekezete - emlékeztet a Népszava.

2018-ban például 27 millió forintot kapott a Svábhegyi Református Egyházközség a Felhő utcai parókia befejezésére. Ennek az épületnek a kivitelezését a gyülekezet egy korábbi közbeszerzéssel 2016 végén kezdte meg. Akkor "alacsony fedezeti összeg"-re hivatkozva annak ellenére sem tudtak minden szükséges építési munkálatot elvégezni, hogy 120 milliót költöttek az építkezésre.

Az elmaradt feladatok megvalósításához ezután támogatást kértek az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a tárcánál pedig pozitívan bírálták el a svábhegyi gyülekezet kérelmét.

Ugyanez a gyülekezet korábban több mint hétezer négyzetméternyi terület tulajdonjogát kapta meg teljesen ingyen. 

A Felhő utca 10. szám alatt álló templom köré ugyanis református központot építenek, ehhez pedig szükség volt a Felhő utca 6. és 8. szám alatti telkekre is. Ezeket a telkeket először 650 millió forintért vásárolta meg az állam, majd ingyenesen továbbadta a gyülekezetnek. Egy korábbi kormányrendeletben ráadásul nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánították a Református Központtal kapcsolatos hatósági ügyeket.

Rovatok