Index Vakbarát Hírportál

Homofób felháborodás tört ki néhány metrós reklám miatt, a BKV mossa kezeit

2019. augusztus 4., vasárnap 09:58

Az azonos neműek közti szerelem elfogadását hirdető reklámok kerültek ki a budapesti metróban, ami homofób felháborodást váltott ki az internet erre fogékony szegletében. A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) erre közleményt adott ki, amelyben gyakorlatilag kivonja magát az állásfoglalás alól azzal, hogy nem ők a felelősek a metrós reklámokért, és amúgy is épp hirdetésszervezőt váltanak.

A Coca-Cola #loveislove, azaz "a szerelem az szerelem" feliratú, egy női, illetve egy férfi szerelmespárt ábrázoló reklámjai a Széll Kálmán téri metrómegállóban tűntek fel a napokban. (De más megállókban is láthatók.) Ezek kapcsán először a Pesti Srácok írt arról pénteken, "már Budapestet ostromolja a homoszexuális lobbi", majd egy online petíció is megjelent, amely egyrészt a hirdető bojkottjára szólít fel, másrészt segítséget kér a plakátok eltávolításában, illetve "a gyermekeket, a családokat és az egész társadalmat megcélzó homoszexuális lobbi megfékezésében".

A BKV szombaton közleményben reagált az "online médiában bírált" hirdetések ügyére. Ebben azt írják, hogy a reklámfelületek hasznosításáért nem ők felelnek, hanem az erre szerződött külső partnereik. Ilyenből kettő van, a mostani reklámhelyeket is érintő hirdetéseket 1999 óta a Peron Reklám Kft. szervezi (illetve maguknak a járműveknek az esetében ő szerződött albérlőik).

Ezen kívül azt is közli a BKV, hogy a reklámfelületeik hasznosítására épp folyamatban van egy közbeszerzési eljárás, amely heteken belül lezárul. Ennek a célja, mint írják, a "hogy az újonnan kialakuló szerződéses állomány egyszerűbb, egyben a jelenleginél pontosabban szabályozott legyen".

Amiről nem szól a BKV közleménye, hogy a cég problémásnak tartja-e ezeket a hirdetéseket a felületein vagy úgy általában; hogy osztják-e a felháborodók aggályait; hogy kérik-e a szóban forgó reklámok lecserélését a szerződött partnerüktől; illetve hogy ha nem folyna épp amúgy is közbeszerzés a felületek hasznosítására, akkor a mostani eset miatt szükségét éreznék-e a partnerük lecserélésének. Mindezt meg is kérdeztük tőlük, ha válaszolnak, beszámolunk róla.

Frissítés: a BKV válaszolt, bár valójában mégse: "Megkeresésére tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett közlemény tartalmazza az álláspontunkat, amelyhez nem kívánunk semmit hozzátenni" – írták.

Rovatok