Index Vakbarát Hírportál

Harmincfokos hőségben izzasztják Munkácsy egyik legismertebb képét Pécsen

2019. augusztus 8., csütörtök 21:31

Harmincfokos hőségben lehet megtekinteni Munkácsy Mihály festményeit a pécsi Zsolnay-negyedben, a M21 Galériában, írja a Szabad Pécs.

A lap munkatársai két egymást követő napon is ellenőrizték a hőmérsékletet a kiállításon: 

Ez a hőmérséklet valószínűleg kevesek kedvét hozza meg a kiállítás megtekintéséhez, ennél azonban sokkal nagyobb probléma – ahogy arra a Szabad Pécs is rávilágít – hogy ez a hőség árthat a kiállított Munkácsy-képeknek.

Az Indexnek egy szakértő azt mondta: a fatáblára festett képeknek nagyon árt a meleg, épp ezért nem is szívesen adják kölcsön a közgyűjtemények az ilyen műveket. Munkácsy sokat festett fatáblára, és a pécsi tárlaton a kiállított festmények között van például az Ásító inas is, ami szintén fatáblára készült.

A Szabad Pécs cikke szerint a tárlaton 20-22 fokos állandó hőmérsékletet kellene biztosítani 50 százalékos páratartalom mellett. Ez a M21 Galériában most azért nem valósul meg, mert elromlott a légkondicionáló berendezés.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Vincze Balázs a pécsi lap kérdéseire válaszolva elismerte a légkondicionáló meghibásodását. Ugyanakkor azt állított, hogy a nyári hőség nem árt a tárlat képeinek, mivel ebből a szempontból elsősorban a páratartalom megfelelő szinten tartására kell koncentrálni, azzal pedig – állítása szerint – nincs probléma.

Komor István üzemeltetési igazgató ehhez azt is hozzátette: a látogatók szempontjából van jelentősége a magas hőmérsékletnek. Reméli, két héten belül megjavítják a klímát, addig a ventilátorokkal hűsítik a látogatókat és tervezik, hogy a kiállítás megtekintése után frissítő itallal fogják kínálni őket.

Rovatok