Index Vakbarát Hírportál

Kóbor József: Kötelességemnek éreztem, hogy megpróbáljam

2019. augusztus 13., kedd 05:08

A hétvégén eldőlt, hogy Pécsen sem lesz teljes az ellenzéki összefogás, az LMP ugyanis saját polgármesterjelöltet indít az őszi önkormányzati választásokon. Jelöltjük Kóbor József biofizikus, sugárvédelmi szakértő lesz. 

A hírt Keresztes László Lóránt, a párt országgyűlési képviselője jelentette be vasárnap a Facebookon. Kóbor a posztban többek között arról írt, hogy „nem volt eredetileg ilyen szándéka”, de elgondolkodtató válaszokat kapott, amikor ismert és köztiszteletben álló személyiségeket kért fel az indulásra. „Volt, aki azt mondta, félti az egzisztenciáját, a családját. Volt, aki azt mondta: annyira kilátástalannak tartja a helyzetet, hogy nem adja a nevét egy nyilvánvaló politikai bukáshoz, amely megválasztott polgármesterként várna rá.”

Kóbor az Indexnek hétfőn azt mondta: nem érzi úgy, hogy indulása eleve kudarcra lenne ítélve. Persze, nem valószínű, hogy polgármester lesz, de erre ma nyilvánvalóan egyik polgármesterjelölt nem fogadna. 

A városban egyeduralkodó Fideszből sem akart elindulni senki. Ez a probléma az LMP-nél is felmerült. Kötelességemnek éreztem, hogy megpróbáljam. A pécsieknek joguk van ahhoz, hogy egyáltalán választási lehetőségük legyen.

Hozzátette, hogy azért indulnak önállóan, mert az összefogásban szerintük nem volt rájuk szükség. Az EP-választások után csak ott „tudtak harmonikusan együtt dolgozni”, ahol a DK nem rúgta fel a megállapodásokat. Kóbor úgy fogalmazott, hogy tisztában van azzal, hogy „megindul egyfajta balliberális kórus, amely szerint félre kellett volna állnia vagy beállni a sorba”.

Korábban is bíráltam az ellenzéki csoportosulás jelöltjét. Furcsa lett volna, ha most mégis beállok mögé

– mondta. 

Pécsen a Fidesz a polgármester, Páva Zsolt helyett az olimpiai bajnok Vári Attilát próbálja bevetni. Az LMP már korábban jelezte, hogy kimarad az együttműködésből, és nem támogatja a közös jelöltet, Péterffy Attilát

A májusi EP-voksoláson a Fidesz 42,75 százalékot szerzett a baranyai megyeszékhelyen, a második DK egymaga 20,31 százalékot, a harmadik Momentum pedig 13,43-at. Az LMP ezen a településen sem érte el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt (3,65%).

Rovatok