Index Vakbarát Hírportál

Nyolc év alatt összesen 19-szer kellett fegyvert használniuk a rendőröknek

2019. augusztus 15., csütörtök 08:12

"Magyarországon az elmúlt nyolc évben mindössze 19 alkalommal kellett fegyvert használniuk a hatóságoknak a rendőrségi vagy a kommandós akciók során (...) ezekből 18 a rendőrség munkájához köthető: két esetben elég volt figyelmeztető lövést leadniuk, 16 alkalommal viszont célzottan tüzeltek. Utóbbi akcióknál három eset a gyanúsított halálával végződött"

- írja a Népszava az ORFK és a TEK tájékoztatása alapján. Fegyveres bűnözővel leginkább a TEK kommandósai találkoznak, viszont a több száz akcióból csak egy esetben adtak le célzott lövést: egy mesterlövész ártalmatlanított egy elkövetőt. A lapnak küldött válaszában azt írta a TEK, hogy bár sokszor találkoznak felfegyverkezett bűnözőkkel, de minden esetben arra törekednek, hogy fegyverhasználat nélkül oldják meg a helyzetet.

"Magyarországon évek telnek el halálos kimenetelű incidens nélkül, miközben Németországban nyolc, Hollandiában pedig hét olyan hatósági akció történik évente, amelynek következtében az elkövetőt lelövik és az belehal a sérüléseibe" - írja a lap, és hozzáteszik, hogy arányaiban egyedül az Egyesült Királyság - Észak-Írország nélkül - területe békésebb.

Az Egyesült Államokban ezzel szemben nagyon sűrűn használják fegyvereiket a hatóságok: a hivatalos adatok szerint évente 3-400 alkalommal, de egyes lapok ennek a többszöröséről is írnak. 

Rovatok