Index Vakbarát Hírportál

Merkel és Orbán felbolygatták Sopront

2019. augusztus 19., hétfő 09:26 | aznap frissítve

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására Angela Merkel német kancellár is részt vesz a páneurópai piknik 30. évfordulójára szervezett rendezvénysorozaton. A páneurópai piknikról itt olvashat bővebben.

Angela Merkel és Orbán Viktor is beszédet mond az ökumenikus istentiszteleten, majd  nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak. Az istentisztelet a soproni belvárosi evangélikus templomban lesz. A zárt körű rendezvényt Erdő Péter celebrálja, de Balog Zoltán volt miniszter is beszél majd.

Az ünnepségre a Blikk szerint Angela Merkel helikopterrel érkezik, majd a városházán Orbán Viktor miniszterelnökkel ebédel, ahol a menü kecskesajtos saláta, sárgadinnye-krémleves, fogas és Rákóczi túrós lesz.

A magyar kormányfő a soproni látogatást egy titokzatos Wellhelo számmal, az Emlékszem, Sopronban cíművel vezette fel, amelyet a Facebookra posztolt. Merkel is posztolt a közösségi médiában, ő a beszédében azt emelte ki, hogy „a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német újraegyesítéshez nyújtott hozzájárulásért”.

Sopronban a két vezető látogatása miatt jelentős forgalmi változásokat vezettek be. A város több érintett utcájában és a történelmi belvárosban is korlátozni fogja a rendőrség a gépjárművek parkolását. „A Várkerületen, a Mária szobor környékén augusztus 17-én és 18-án, illetve 20-án a Sopron Piknik miatt kell forgalomkorlátozásra számítani. Már péntek reggel hat órától lezárják az Ógabona tér, az Ikvahíd, valamint az Árpád utcákat a Várkerület kereszteződésében. A lezárásokat várhatóan augusztus 19-én, 19 órakor oldják fel” - írja a Kisalföld.hu

Rovatok